Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mi történik, ha penészes kenyeret eszel?

default user icon
MME
Kevés kiábrándítóbb dolog van annál, mint amikor rájössz, hogy a kenyér, amibe beleharaptál, penészes. Az íze szörnyű, és a zöldes foltok látványa sem felemelő, de szerencsére ez a legnagyobb baj, ami egy falat penészes étel elfogyasztásakor történhet.

Hogy miért nem kell aggódni? Nos, az emésztőrendszer és az immunrendszer gondoskodik a védelemről: ha egészséges vagy, és nincs penészgomba-allergiád, a gyomorban lévő gyomorsavak teszik a dolgukat, és megakadályozzák, hogy megbetegedj. Ha ilyenkor hányingered lesz, vagy öklendezni kezdesz, azt inkább az undor váltja ki, mintsem a penész.

A penész mérgező!

A penészgomba az arra allergiásoknál akár súlyos rohamot is kiválthat, de bizonyos esetekben még egészséges embereket is megbetegíthet. A penész ugyanis potenciálisan mérgező anyagokat, ún. mikotoxinokat tartalmaz. Persze egy falat nem fog megmérgezni, de nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyasztva veszélyes lehet. (Ezért gond, ha a kenyérnek szánt gabona megpenészedik a nagy gabonatárolókban.)

Körbevágni lehet, de nem ajánlott

Penészes ételt fogyasztani tehát kockázatos. Akkor is, ha az ételt teljesen beborítja a penész, és akkor is, ha ki tudod vágni a penészes részt. A lágyabb ételek – mint amilyen például a kenyér is – belsejében, ha nem is látszanak, a penészgombák már elszaporodtak. A keményebb, kisebb nedvességtartalmú élelmiszerek, mint a keménysajtok, pácolt húsok, bizonyos gyümölcsök és zöldségek potenciálisan ugyan megmenthetők, mégis jobb, ha inkább kidobod az ételt és nem kockáztatsz. Ha mégis úgy döntesz, kivágod az érintett részt, dolgozz úgy, hogy bőven ráhagysz az egészséges részből, illetve ügyelj arra is, hogy ne érintsd meg a penészt a késsel, nehogy átkerüljön a szennyeződés a tiszta, egészséges részre.

Így előzheted meg a penészedést

Azt, hogy a penész felüsse a fejét az otthoni élelmiszerkészletedben, nem tudod 100%-ban kivédeni, de sokat tehetsz ellene. A légmentes csomagolás segít minimalizálni az esélyét, hogy a penészgombák szaporodni kezdjenek, ezért minden csomagolt élelmiszert csak a fogyasztáskor végy ki a védőfóliából. A frissen, csomagolatlanul árusított termékek esetében pedig jó, ha egyszerre csak kisebb mennyiséget vásárolsz, és a szezonális, helyben termesztett kínálatból választasz.

Ezenkívül a konyha, a hűtőszekrény és az élelmiszer-tároló edények tisztán tartása nagyban csökkenti a penészspórák jelenlétét. A hőmérséklet szintén fontos szempont, mivel a penész meleg, nedves környezetben jól fejlődik. Az izoterm tasakok és a hűtés lassítja a penész terjedését.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss