Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Megfonnyadt az uborka? Ezzel a trükkel lesz újra roppanós

default user icon
MME
Bárkivel előfordulhat, hogy megmarad egy kis uborka a hűtőszekrényben, mely napokkal a vásárlás után már nem túl friss, főleg nem ropogós. A fonnyadt uborkát sem kell azonban kukázni, ugyanis egy egyszerű trükkel új életet lehelhetünk bele.

A kígyóuborka a diétázók kedvence, de a reggelik és könnyed vacsorák, meg persze a szendvicsek elengedhetetlen eleme is. Az uborkából sokféle fogás készülhet: tökéletes salátákhoz, önmagában is kínálhatjuk valamilyen mártogatóssal, de kerülhet limonádéba is, hogy még ízletesebbé tegye a nyári, hűsítő italokat.

Az uborka a nyári melegben kitűnő hidratálószer, ugyanis nagy mennyiségű vizet tartalmaz, kalóriát viszont alig, így nem véletlenül lett a fogyókúrázók kedvence. Az uborka vízhajtó hatású, amit főleg a magas káliumtartalmának köszönhet, emellett található benne kalcium, magnézium, foszfor, vas, B1-, B2-, B6- és C-vitamin is.

Nem mindegy, hogyan tároljuk az uborkát

A kígyóuborka a pulton legjobb esetben is csak néhány napig marad friss, hűtőszekrényben viszont akár egy hétig is roppanós marad. 10 fok alatt könnyen "fagyási" sérüléseket szenvedhet, és megpuhulhat. Ezt elkerülhetjük, ha a friss, egészséges uborkát alaposan megmossuk folyó vízzel, papírtörlővel szárazra töröljük és a hűtőszekrény melegebb részeiben, az ajtóban vagy a polcok elején tároljuk.

Mit tegyünk az uborkával, ha mindezek ellenére megpuhul?

Mivel magas a víztartalma, ha veszít belőle, megfonnyad. A legegyszerűbben úgy tudunk új életet lehelni az uborkába, és úgy tudjuk ismét ropogóssá varázsolni, ha vízbe tesszük.

A Daily Meal cikke felidézi, hogy a Too Good To Go nevű szervezet tavaly kampányt indított az élelmiszer-pazarlás visszaszorításának érdekében, és az egyik videójukban pont azt mutatják be, hogyan lesz újra friss a fonnyadt uborka.

A már régi, fonnyadt kígyóuborkát vágjuk fel hosszú csíkokra, tegyük egy edénybe vagy befőttesüvegbe és töltsük fel hideg vízzel úgy, hogy minden darabot ellepjen. Az edényt vagy az üveget ezután tegyük a hűtőbe és hagyjuk ott legalább fél napig.

Az uborka megszívja magát, azaz visszanyeri az időközben elveszített folyadékot és ismét ropogós lesz.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss