Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz szalagos és habkönnyű: a nagyi fánkjának titka az alapanyagoktól a sütési praktikákig

default user icon
MME
Sokan, még a konyhában jártasak között sem szívesen fognak bonyolult ételek, kelt tészták készítésébe. Aggodalmaskodnak, hogy nem kel majd meg a tészta, szalonnás marad, vagy nem sül át kellőképpen, netán összeesik vagy leragad. A fánksütésről sokan azt mondják, nehéz, és ha mégis sikerül, nem biztos, hogy szalagos lesz, pedig éppen az benne a pláne! Máris mutatjuk azt az elkészítési módot, ahogyan egészen biztosan sikerülni fog!

1. ELŐKÉSZÜLETEK

A munka megkezdése előtt minden hozzávalót hagyjunk szobahőmérsékletűre melegedni. Pl. a tojást és a vajat már előző este kivehetjük a hűtőből, a tejet 1-2 órával a sütés előtt. Az élesztőt 30-36 fokos - vagyis kézmeleg - tejben tudjuk tökéletesen felfuttatni.

2. a tészta összeállítása

Szitáljuk egy nagy tálba a lisztet, így elég levegő jutt a tésztába, ebbe jöhet a többi hozzávaló, a recept szerinti sorrendben. Ne feledkezzünk meg a kevéske rumról, pálinkáról vagy más szeszről sem: finom aromát kölcsönöz a fánknak, ráadásul alkoholtartalmánál fogva meggátolja, hogy a tészta sülés közben túl sok zsiradékot szívjon magába.

3. A dagasztás

Ne sajnáljuk az időt, dagasszuk ki rendesen a tésztát! Akkor jó, ha elválik a táltól és a kezünktől is! Konyhai robotgéppel könnyebben hólyagosra dolgozható. Ha túlságosan lágynak érezzük, adjunk hozzá egy kevés lisztet.

4. A kelesztés

A tiszta konyharuhával letakart tésztát egyenletesen meleg, huzatmentes helyen – csukott konyhaajtó,- ablak mellett, vagy langyos, max. 40 fokos sütőben – kelesszük a duplájára. Fontos, hogy rendesen megkeljen, máskülönben nem lesz szalagos a fánk oldala.

5. A nyújtás és szaggatás

Kelesztés után tegyük át egy lisztezett felületre, és finoman hengereld ujjnyi vastagra. Ha túl erősen nyomjuk a sodrófát, akkor kiszorítjuk a tésztából a levegőt! A kb. 6 cm átmérőjű kiszúróval vagy üvegpohárral kiszaggatott korongokat letakarva kelessszük tovább a lisztezett munkalapon vagy tálcán, addig, amíg kb. a másfélszeresükre dagadnak.

6. a sütés

A sütéshez bőven forrósítsunk olajat egy magas falú, fedeles lábosban.

Egyszerre csak kevés fánkot rakjunk bele, hogy szabadon úszhassanak és ne érjenek egymáshoz. Süssünk egy próbadarabot: ha kívül megpirult, de belül nyers, akkor túl forró az olaj, és kissé mérsékelni kell a lángot. Az ideális 175 fok volna.

Az egyszerre belerakott túl sok hideg tésztától az olaj lehűlhet és habzani kezd. Ilyenkor kapkodjuk ki a fánkokat, és forrósítsd fel újra a zsiradékot.

A fánkokat a középen ujjbeggyel benyomott felső részükkel lefelé helyezzük a forró zsiradékba, és azonnal fedjük le! Az így keletkező gőzben kb. 2 perc alatt megnőnek és szalag képződik a derekukon. Óvatos megfordításuk után süssük őket további kb. 2 percig, de már fedő nélkül!
A szép aranysárgára sült darabokat szűrőkanállal emeljük ki az edényből, majd csepegtessük le, és tegyük konyhai papírtörlővel leterített tálcára. Ekkor még ne tornyozzuk őket egymásra, mert összeesnek!

A tuti jó recept:

Hozzávalók:

  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 5 ek porcukor
  • 4-4,5 dl tej
  • 70 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 1/2 dl rum
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 db narancs héja (reszelve)
  • A sütéshez:
  • olaj
  • A tálaláshoz:
  • lekvár
  • porcukor

Elkészítés:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánk lesz belőle. Letakarva pihentetjük fél órán keresztül őket.
  3. Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk, legalább kétujjnyi magasan legyen benne. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad. Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.
  4. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitassuk róluk. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk, lekvárt adunk mellé.

Ezek is érdekelhetnek