Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts barna cukrot házilag

default user icon
MME
Ha a recept barna cukrot ír, akkor természetesen barna cukrot használsz, ugye? Akkor is, ha éppen nincs... Próbáld meg otthon előállítani, és eldöntheted, hogy a későbbiekben maradsz-e a boltban vásárolt cukornál, vagy inkább a saját magad készített finomságot fogod a jövőben is használni.

Bár az élelmiszerboltokban mindenféle cukor – a fehértől kezdve a barnán át a porcukorig – megtalálható, mind ugyanabból a növényből, nádcukorból vagy cukorrépából készül. Először megtisztítják, legyalulják, vízbe áztatják, majd kipréselik az alapanyagot. A végeredmény egy magas cukortartalmú oldat, amiből a cukron és a vízen kívül mindent kiszűrnek.

Ezután az utóbbi nagy részét főzéssel elpárologtatják, a visszamaradt cukros pépet pedig centrifugákban hűtik le és kristályosítják ki. Eközben melléktermékként képződik melasz. A melasz tömegének nagyjából fele cukor, tartalmaz továbbá vizet és egyéb szerves vegyületeket is.

A barna cukor csupán abban különbözik a fehértől, hogy az eljárás végén visszaadagolnak bele némi melaszt, ezáltal megváltozik az aromája és az állaga. Ha a fehér cukorból barna cukrot szeretnél, csak meg kell fordítanod a folyamatot, azaz a fehér cukrot kell barna cukorrá alakítanod.

A feladat egyszerű, hiszen csak a melaszt kell visszaadni a cukorhoz:

1 csésze cukor és 1 evőkanál melaszt keverj össze fakanállal (mixerrel még jobb): a cukor felszívja a melaszt és máris kész a barna cukor.
Ha sötétebb árnyalatú barna cukrot szeretnél, akkor adj 2 evőkanál melaszt 1 csésze cukorhoz.

Szerencsére akkor sincs gond, ha nincs otthon melasz: használhatsz helyette juharszirupot, agavé nektárt vagy hajdina mézet, megtartva ugyanazt az arányt, mintha melasszal dolgoznál. Persze ezekkel a melasz-helyettesítőkkel némileg más ízű lesz a barna cukor, de ki tudja? Talán jobban is fogod szeretni a juharszirupos cukrot.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek