Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogadjunk, hogy eddig rosszul mostad a salátát! Ez a legjobb módszer

default user icon
MME
Amikor csak gyorsan szeretnél összedobni egy könnyű ebédet vagy vacsorát, időrabló feladatnak tűnhet a saláta mosása és szárítása. Függetlenül attól, hogy boltban vagy termelői piacon szerezted-e be, előre csomagoltat vagy frisset választottál, a salátát érdemes fogyasztás előtt megmosni, ugyanis különféle szennyeződések, sőt akár rovarok is rejtőzhetnek a levelek között.

Bár ebben az esetben is igaz a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás, a salátát valóban ajánlott megmosni, mint ahogy minden friss terméket, legyen az zöldség, gyümölcs, fűszernövény vagy leveles zöldség. Egy egyszerű hideg vizes lemosással ugyanis nemcsak a levelek között megbúvó rovarokat, hanem a tárolás során keletkező mikroorganizmusok, káros baktériumok jelentős részét is eltávolíthatod. 

Sokan inkább előre mosott salátákat vásárolnak, hogy kihagyják ezt a lépést, pedig a mosás sosem árt: akadt rá példa, hogy szennyezett volt az előremosott, biztonságosnak vélt zacskós saláta... Ráadásul a víz segít megszabadulni a zacskós saláta fura illatától, ami egyébként a csomagolás előtti mosáshoz használt, ivóvíz tisztaságú víznek köszönhető.

A jó hír az, hogy a saláta mosása cseppet sem bonyolult.

AZ EGÉSZET MOSsam MEG, VAGY CSAK AMIRE SZÜKSÉGem VAN?

Mielőtt hozzálátnál, jó ha tudod, hogy az egészben tárolt saláta tovább megőrzi a frissességét, mint a leveire szedett. A hosszabb eltarthatóság érdekében tehát az a legjobb, ha mindig csak annyi levelet távolítasz el és mosol meg, amennyit az adott étkezéshez felhasználsz. Ha viszont pár napon belül el fogod fogyasztani az egész fej salátát, nyugodtan válaszd szét a leveleket és mosd meg az összeset.

A TRÜKK: EGY EGYSZERŰ SZŰRŐ

Ahogy már írtuk, a salátát nagyon egyszerűen megmoshatod: szedd szét leveire és mosd át a levelek mindkét oldalát folyó víz alatt, majd tedd a leveleket szűrőbe. A víznyomás legyen egyenletes, a víz pedig hideg, hiszen a nagy nyomás vagy a meleg víz hatására a levelek sérülnek, megfonnyadnak.

Ezután fektesd a leveleket nedvszívó, tiszta konyharuhára vagy papírtörlőre szépen egymás mellé és itasd fel a vizet, amíg a saláta tapintásra már csak enyhén nedves.

SALÁTACENTRIFUGA, A HÁZIASSZONYOK BARÁTJA

Amíg nincs salátacentrifugád, csak egy újabb konyhai vacaknak tűnhet. Pedig érdemes beszerezni egyet, hiszen praktikus, sok mindenre használható és megkönnyíti a saláta tisztítását, szárítását. A kivehető szűrőrészben először mosd meg alaposan a salátaleveleket, majd a szűrőt a tálba téve, a tetejét ráillesztve pörgesd addig, míg az összes nedvesség távozik a levelekről. Célszerű a leveleket a domború felükkel felfelé berakosgatni a szűrőbe, hogy ne üljön meg a víz a levelek mélyedéseiben.

A MEGMOSOTT SALÁTA 1 HÉTIG IS ELÁLL

Miután megmostad és megszárítottad a salátaleveleket, jöhet a tárolás! A saláta nedves környezetben, jó légáramlás mellett 1 hétig eláll a hűtőszekrényben. Ha van salátacentrifugád, tárolhatod abban, ha nincs, akkor egy nejlonzacskó vagy zárható fedelű doboz is megteszi. Ha az utóbbi lehetőségek közül választhatsz, először rétegezd a leveleket papírtörlő közé olyan magasságig, hogy könnyedén be tudd tenni a zacskóba vagy a dobozba. Ne nyomd össze, ne tömörítsd, mert tovább megőrzi frissességét, ha levegő van a rétegek között! 

Ha végeztél, mehet a hűtőbe a csomag. Rendszeresen ellenőrizd, és ha szükséges, a papírtörlőd nedvesítsd be, hogy a saláta friss és roppanós maradjon!

Borítókép: Shutterstock

Olvasd el ezeket a cikkeket is:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss