Citromos-zsályás pác - halfélékhez és zöldségekhez
Hozzávalók (150 ml-hez):
1 db citrom
4 ek olívaolaj
2 ek mustár
10 db zsályalevél
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 tk egész fekete bors
Keverjük össze a citrom lereszelt héját és kifacsart levét az olívaolajjal, a mustárral, a zsályalevelekkel, a megtisztított, finomra vágott vörös- és a meghámozott, átnyomott fokhagymával, továbbá a durvára tört borssal. Pácoljuk a keverékben a halat vagy a zöldségeket 20-30 percig.
Sörös pác - marha-, sertés- és csirkehúshoz
Hozzávalók (275 ml-hez):
250 ml barna sör
2 ek olaj
1 gerezd fokhagyma
1 tk szárított oregánó
frissen őrölt bors
Keverjük össze a sört, az olajat, a megtisztított, finomra vágott fokhagymát és a szárított oregánót. Ízlés szerint borsozzuk meg a keveréket. Pácoljuk benne a húsokat 30 percig.
Tandoori pác - húsokhoz, halakhoz, tengeri herkentyűkhöz
Hozzávalók (250 ml-hez):
250 g natúr joghurt
1 ek olaj
40 g friss gyömbér
4 gerezd fokhagyma
1 ek édes-nemes paprika
1 tk őrölt kurkuma
1 tk római kömény
2 tk tengeri só
1/2 tk Cayenne-bors
Keverjük össze a joghurtot az olajjal, a meghámozott, finomra reszelt gyömbérrel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával, a pirospaprikával, az őrölt kurkumával, a durvára tört római köménnyel, a sóval és a Cayenne-borssal. Pácoljuk a keverékben a húst 1 órán keresztül.
Mézes-mustáros pác - húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez
Hozzávalók (200 ml-hez):
8 ek mustár
4 ek méz
2 ek olívaolaj
1 tk currypor
1 gerezd fokhagyma
1 db citrom
1/4 tk Cayenne-bors
Keverjük össze a mustárt a mézzel, az olívaolajjal, a curry-vel, a megtisztított, átnyomott fokhagymával, a citrom lereszelt héjával és Cayenne-borssal. Pácoljuk benne a húst 30 percig.