Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Régi menzakaja újragondolva: frankfurti leves kelbimbóval

A frankfurti leves a nyolcvanas évek utált menzakajája volt, amit nem szerettünk, és valljuk be: joggal. Seszínű lében úszkált néhány káposztacsík, szörnyű ízű virslivel – emlékszel? Szerencsére ma már minden adott, hogy isteni finom, laktató levest készítsünk. Hoztunk is egy szuper receptet!

Arról talán már hallottál, hogy a kelkáposzta levesnek valójában semmi köze Frankfurthoz. A németeknél valóban létezik egy „Frankfurter Suppe” vagy „Frankfurter Gemüsesuppe”, de ez tulajdonképpen egy gazdag zöldségleves, rengeteg féle zöldséggel. Betétként kerül bele frankfurti virsli, esetleg húsgombóc. Pontosan nem tudjuk, hogyan került hozzánk ez a leves, de évtizedek óta főzzük és esszük rendelületlenül.

Ma már kaphatóak nagyon jó minőségű virslik, így a frankfurti leves megítélése is megváltozott. Most egy olyan receptet hoztunk, amiben a kelkáposztát kelbimbóval helyettesítjük. A kelbimbónak magas a kéntartalma, ami serkenti a test méregtelenítő folyamatait. Gazdag C-, B6- és K-vitaminokban, jó mangán, réz és folsav forrás. A kelkáposztához hasonlóan omega 3 zsírsavakat is tartalmaz. 

Próbáld ki, nem fogod megbánni! 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg kelbimbó  
  • 40 dkg jó minőségű virsli 
  • 2 sárgarépa  
  • 1 petrezselyemgyökér  
  • 1 cikk karalábé 
  • 1 cikk zeller 
  • 2 burgonya  
  • 1 vöröshagyma  
  • 3 gerezd fokhagyma  
  • 1 liter zöldségalaplé  
  • 1 csokor petrezselyem zöldje 
  • 1 kávéskanál őrölt kömény  
  • 3-4 ág friss vagy 1 kávéskanál szárított majoránna  
  • 4 evőkanál zsiradék  
  • 3 dl tejföl 
  • 1 púpos evőkanál liszt  
  • só 
  • bors 

Elkészítése:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, megdinszteljük a zsiradékon.
  2. Hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert. Legalább tíz percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt és a majoránnát. Ráöntjük az alaplevet, beletesszük a zúzott fokhagymát, és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek félig meg nem puhulnak.
  3. Ekkor jöhet bele a meghámozott, kockákra vágott krumpli és a megtisztított, mérettől függően egészben hagyott vagy cikkekre vágott kelbimbó. Öntünk rá még egy kevés vizet, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott virslit.
  4. A lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt. Beleöntjük a fövő levesbe, elkeverjük és jól kiforraljuk. Ha kész, megszórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjével. 

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ezek is érdekelhetnek

Friss