Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Foltos lett a falad? Ezek a trükkök végleg leszámolnak a kosszal

A folteltávolítás mindig komoly fejtörést okoz, azonban léteznek olyan jól bevált praktikák, amelyeket mindenképpen érdemes bevetni a szennyeződések ellen. 

Leggyakrabban a konyhai balesetek során lesz foltos a fal. És amikor kifröccsen az olaj, a kávé vagy éppen a vörösbor, akkor bizony bajban vagyunk, hogy mihez is kezdjünk ezzel a problémával.

Töröld le a falat!

A mosogatószer a falra csöppent étel-, és italfoltok eltüntetésénél is segítségedre lehet. Ehhez nedvesíts be egy puha szivacsot, majd csöpögtess rá a szerből és habosítsd fel! Óvatos mozdulatokkal dörzsöld át a szennyeződést, ezután várj néhány percet, majd töröld le nedves mikroszálas kendővel! Előfordulhat, hogy a műveletet többször meg kell ismételned.

Makacs foltok ellen

A ragacsos foltok ellen nagy segítséget jelenthet a zsíros szennyeződésekre is alkalmazható univerzális tisztítószer. A takarításhoz használj mikroszálas törlőkendőt!

A szódabikarbónát is bevetheted

A szódabikarbónából készült paszta az olyan foltok esetében is segíthet, amelyek nehezen jönnek le a falról. Ehhez önts egy edénybe három rész szódabikarbónát és egy rész vizet! Amikor a paszta enyhén ragadós állagú lesz, vizes szivaccsal óvatosan vidd fel a foltra! Hagyd hatni egy ideig, majd töröld le nedves mikroszálas kendővel!

Zsírkréta ellen jöhet a szivacs

Akkor is van megoldás, ha a gyerek a falon élte ki a kreativitását. A ceruzanyomokat egy tiszta radír segítségével egyszerűen eltávolíthatod, a zsírkréta maradványokat pedig egy vizes szivacs érdes oldalával dörzsölheted le.

Ilyen festéket használj!

A folttakaró festék kifejezetten alkalmas arra, hogy eltüntesd a konyhai foltok nyomait. Hatékonyan eltakarja a falra ömlött borfoltokat, de a sütés közben kicsapódott zsírt és olajat is elfedheted vele. Ez a festék ráadásul a későbbi szennyeződésektől is megvédi a falat: mivel speciális védőréteggel van ellátva, ezért lemosható a felülete.

Figyelj a mennyiségre!

Vásárlásnál vedd figyelembe, hogy 1 liter festékkel közel 7 négyzetmétert fedhetsz le! A számításnál arról se feledkezz meg, hogy két réteggel kell lefesteni a foltot! Emellett fontos tudni, hogy a folttakaró festéket nem szabad túlságosan felhígítani, ezt elég nagyjából 5 százalékos arányban megtenni.

Még több folteltávolító praktikával ismerkedhetsz meg a Ripost cikkében.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 


Ezek is érdekelhetnek