Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel az egyszerű módszerrel pillanatok alatt eltávolíthatod a kávéfoltot a ruhákból

default user icon
MME
Sokan nem tudják elképzelni a reggelt kávé nélkül. Az egyetlen hátránya a félálomban vagy éppen rohanva elfogyasztott feketének, hogy látványos foltokat hagyhat a ruhán, amit nehéz eltávolítani. Ha azonban egy másik kedvelt reggeli ételt hívsz segítségül, a siker garantált!

Kávéfolt a ruhán? Sajnos nagyon gyakori és bosszantó jelenség, amit gyakorlatilag lehetetlen megúszni. Mutatjuk, hogy hogyan tudod gyorsan eltávolítani a ruhádból, ha megtörtént a baj!

A megoldás minden konyhában megtalálható, és nem más, mint a tojás – pontosabban a tojássárgája. A folteltávolító technika pedig egyszerű és hatékony: válaszd szét a tojássárgáját a fehérjétől, majd a sárgáját egy villával habosítsd fel. Adj hozzá pár csepp hideg vizet is. Egy tiszta törölköző segítségével vidd fel a kávéfoltra az oldatot, majd alaposan dörzsöld bele. Ezután öblítsd le a szennyezett ruhadarabot a csap alatt és kész is: a folt eltűnt!

A ruhát ezután a szokásos módon mosd ki, hiszen a tojássárgája-maradványokat is el kell távolítani. Nem tudjuk pontosan, hogy ez a trükk miért működik, de köze lehet a tojássárgájában lévő lecitin nevű emulgálószerhez, amely felületaktív anyagként (vagyis olyan vegyületként, amely csökkenti a folyadékok közötti felületi feszültséget) működhet és így segíthet a foltok eltávolításában.

Tipp:

Természetesen nem a tojássárgája az egyetlen anyag, ami működhet, ha a kávéfolt eltávolításáról van szó. A fehér ecet, folyékony mosószer és víz keveréke is jó folteltávolító, illetve a boltokban kaphatóak olyan tisztítószerek, amelyek kimondottan kávéfoltok ellen hatékonyak. Ennél azonban lényegesen környezetbarátabb megoldás a tojássárgája – mindenképpen próbáld ki!

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss