Felforraljuk a vizet a cukorral, és 5 percre belerakjuk főni a körtéket, majd lecsepegtetjük. Levágjuk az aljukat, hogy majd stabilan álljanak a formában. Megforgatjuk a körtéket lisztben (kb. a háromnegyedükig), majd beleállítjuk őket a sütőpapírral bélelt 30x10 cm-es sütőformába.
A tésztához a tojásokat habosra keverjük a cukrokkal. A lisztet egy másik edényben összekeverjük a sütőporral, a fahéjjal és a sóval. Az olívaolajat és az olvasztott vajat a tojásos cukros keverékhez öntjük, majd jól elkeverjük. Fokozatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet, és jól átkeverjük a tésztát.
A tésztát a körték köré öntjük a formában, és meghintjük a tetejét egy kevés fahéjas cukorral. A körték kilógó tetejét betekerjük alufóliával, nehogy megégjenek. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük, és tűpróbával ellenőrizzük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ez a sütemény azért különleges, mert a tésztájába egészben kerül bele a körte. Sülés közben a fahéj és a körte illata lengi be a lakást. Látványos és nagyon finom! Igazi őszi csemege. - Galcsill