Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha minden nap csirkehúst eszel

default user icon
MME
A csirkehúsnak számos előnye van: olcsó, fehérjedús, hipoallergén, gyorsan elkészíthető, változatosan ízesíthető - egyszóval Jolly Joker a konyhában.

Tulajdonképpen mit tud a csirkehús, mennyit és hogyan érdemes enni belőle, hogy kimaxoljuk az összes pozitív élettani hatását, és minimalizáljuk a negatívakat?


1. A csirkehús segít a fogyásban

Mivel tele van fehérjével, amelynek megemésztése sokkal több energiát igényel, mint például egy szénhidrátban gazdag tésztaételé, így elmondhatjuk, hogy ha sok csirkehúst eszel - persze bőr nélkül, kevés zsiradékkal elkészítve, párolva, grillezve -, és arányaiban kevesebb szénhidrátot, tulajdonképpen már ettől is fogysz! Bónusz: a lassú feldolgozás hosszabban tartó teltségérzetet eredményez, vagyis egy csirkehúsos, zöldségben és rostokban gazdag ebéd után órákkal később sem leszel éhes, ami szintén nem utolsó szempont, ha fogyni szeretnél.

 2. De meg is hízhatsz tőle...

Nem őrültünk meg: ha túlzásba viszed a csirkehús fogyasztását, épp az ellenkező hatást éred el, mint, amit szeretnél: ha túl sok fehérjét viszel be, heves raktározásba kezd a szervezeted, pont, mint a szénhidrátok és zsírok esetében, hiszen egy bizonyos mennyiségnél többet ebből sem képes megemészteni, ami a kilók gyarapodásához vezet. A lényeg tehát itt is a mértékletesség, és a kiegyensúlyozott étrend: az étkezéseid 15 százalékban tartalmazzanak állati fehérjét, az pont az ideális mennyiség az izomgyarapításhoz és a zsírégetéshez.

 3. A csirkemell támogatja az izmokat

Apropó izomgyarapítás: a mindennapi csirkéddel sokkal erősebb lehetsz. A csirkehúsban található nagy mennyiségű fehérje egyik legfontosabb alkotóeleme a leucin, ami nagy mértékben támogatja a fehérje beépülését az izomrostokba. Egy 2018-as brit tanulmány szerint, az izomépítéshez ideális fehérjemennyiség 1,6 gramm testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 72 kilós embernek 115 gramm protein már segít az izomépítésben, ez a mennyiség pedig három bőrözött, csontozott csirkemellben meg is van.


4. székrekedésed lehet tőle

Persze itt is a hangsúly a leheten van, hiszen ez csak akkor következhet be, ha túlzásba viszed a hús, és úgy általában a rostban szegény, ám fehérjében gazdag ételek fogyasztását. Ha odafigyelsz arra, hogy a proteinfalatok mellett legyen a tányérodon bőséggel zöldség, barna rizs, és odafigyelsz a napi folyadékbevitelre - ami magas fehérjetartalmú étrend esetén 3-3,5 liter körül ajánlott - akkor megkímélheted magad a kellemetlen percektől.

5. MEgrövidítheted az életed

Mármint, ha bepanírozod, kirántod, és minden nap rántott húst eszel. Ez természetesen nem a csirkehúsnak köszönhető, hanem a "rántás" metódusának, a bő zsiradékban sütésnek, és annak, ha napi rendszerességgel fogyaszt valaki bundázott ételt. Egy 2019-es British Medical Journalban publikált, évekig zajló brit kutatás szerint ugyanis azoknál a nőknél, akik naponta egyszer, vagy annál többször fogyasztottak rántott csirkét, 13 százalékkal magasabb volt a halálos betegségekre való hajlam, és azon belül is 12 százalékkal magasabb volt a szívbetegségek kockázata. Vagyis, ha jót akarsz a szívednek, minimalizáld a rántott ételeket a heti étrendedben.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss