Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Sarkadi Nina
Még a legprofibb konyhatündérekkel is előfordul, hogy a gondosan elkészített hús túl száraz és íztelen lesz. Ha viszont ezeket a hibákat elkerülöd, tökéletes csirke-menüvel lepheted meg a vendégeidet!
A sült csirke egyszerű, de ízletes étel, amit bárki könnyen elkészíthet, hiszen a szakácskönyvek és az internet is hemzseg a tökéletes végeredményt ígérő receptektől. Ennek ellenére sokszor csalódtál már? A csirkesütés tényleg nem bonyolult, de a készítésekor viszonylag sokszor hibázhatsz. Mutatjuk a leggyakoribb, minőségromboló "tévedéseket".
Biró Sára
A nagy rohanásban elfelejtettünk friss csirkehúst venni a vacsorához? Mégis mit tehetünk? Étteremből rendelünk, felborítva a családi költségvetést, vagy sajtos makarónival várjuk a vendégeket? Ez nem is kérdés, ha van otthon a fagyasztóban egy adag hús. Mutatjuk, hogyan süssük meg a fagyott csirkét olvasztás nélkül.
A csirkehúsnak számos előnye van: olcsó, fehérjedús, hipoallergén, gyorsan elkészíthető, változatosan ízesíthető - egyszóval jolly joker a konyhában. De tulajdonképpen mit tud a csirkehús, mennyit és hogyan érdemes enni belőle, hogy kimaxoljuk az összes pozitív élettani hatását, és minimalizáljuk a negatívakat?
Déri Szilvia, Házisáfrány
Ha nyár akkor grillezés, és megpirítva még a legegyszerűbb alapanyagokból készült sültek is rettentő finomak! Bár még a legnagyobb fogyókúráim közepén sem szoktam serpenyőben natúr csirkét sütögetni, mert szerintem az tök ízetlen, de ettől függetlenül csukott szemmel is fel tudok sorolni legalább öt olyan csirkepácot, ami tökéletesen működik a tűz fölött. Ezek közül a legegyszerűbb a legfinomabb természetesen!
Egy friss kutatásban hat európai ország 87 háztartásában vizsgálták az alkalmazott konyhai gyakorlatok és a kórokozók terjedésének összefüggéseit a szakemberek. Ebből kiderült, hogy a magyarok egy dolgot rosszul csinálnak a csirkehús előkészítse során.
Déri Szilvia
Anyukám repertoárja nem túl széles, de tény, hogy amit főz, az általában nagyon finom. Szortimentje egyik legnépszerűbb eleme a rizses hús, amit mindannyian imádunk. Mama különösképp, hiszen ez az étel gyorsan kész van, így nem kell a konyhában tölteni az egész napot. Apukám nincs oda a disznóhúsért, ezért a rizses hús nálunk a leggyakrabban csirkemellből készül, és miután remekül be is lehet ízesíteni, melle húsa ide, vagy oda, egyáltalán nem száraz, sőt! Rizses hús esetén nem mindegy az sem, milyen rizzsel dolgozunk. Válasszunk kerekszeműt!
A csirke igazi jolly joker, ha húsételekről van szó. Bár önmagában nincs benne semmi izgalmas, de kiválóan fűszerezhető, rengeteg szósz illik hozzá, és gyorsan elkészül. Ahhoz, hogy kihozzuk belőle a maximumot, jól jöhet néhány jól bevált tipp, amelyet bármikor bevethetünk.
A boltokban járva gyakran vásárolunk húsféléből többet, majd a fagyasztóban tároljuk a felhasználásig. A fagyasztott hús kiolvasztásának többféle módja van. De melyik a legbiztonságosabb?
Stern Ágnes
Akár boltban, akár piacon a hentesnél vásárolsz húst, főzés előtt a legtöbben a mosogató felett leöblítik a húst. A szakemberek szerint azonban sokkal többet ártunk ezzel, mint használunk.
Sokan azt gondolják, hogy az élelmiszerek örökké elállnak a fagyasztóban. A csirkehús valóban olyan élelmiszer, amely több hónapon keresztül tárolható a mélyhűtőben, de nem mindegy, hogy hogyan tároljuk.
MTI
Az Országgyűlés elfogadta a kormány 2017-re javasolt adócsomagját, így jövőre 5 százalékra csökkentik a csirkehús, a tojás és a friss tej áfáját.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a csirke igazi adu ász a konyhában, hiszen számtalan módon elkészíthető, ráadásul gyorsan és könnyen lehet vele dolgozni. Nem árt azonban néhány alapszabályt betartani, ha nem akarunk száraz és ízetlen fogást feltálalni a családnak.