Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen eszel zöldborsót

default user icon
MME
Annak ellenére, hogy hazánk egy igazi borsótermesztő nagyhatalom, a megtermelt zöldség csupán néhány százalékát fogyasztjuk frissen, a többi néhány órán belül fagyasztásra kerül. A borsó azon kevés zöldségfélék egyike, amit a gyerekek többsége is megeszik, na és persze az egészségre gyakorolt hatásai is kiemelkedőek. Nézzük, miért érdemes rendszeresen zöldborsót enni azon túl, hogy kiváló kiegészítője a salátáknak, a leveseknek és egyéb raguknak is.

Tudtátok, hogy egy bögre borsó nyolcszor több proteint tartalmaz, mint ugyanannyi spenót? Ez a mennyiség fedezi a napi C-vitamin szükségletünket is, ezzel immunrendszerünk legfőbb támasza lehet. Nem véletlen, hogy a három legegészségesebb hüvelyes között tartják számon.

ITT A LEGFINOMABB ZÖLDBORSÓ! - VÁLOGATÁS >>> 

 

Szóval számtalan pozitív tulajdonsága van, melyekből most össze is szedtünk néhányat. Már csak ezek miatt is érdemes minél többet fogyasztani belőle. 

Javítja, illetve megemeli energiaszintünket

A zöldborsót az teszi egyedivé a többi zöldséggel és hüvelyessel szemben, hogy magas a fehérjetartalma, amely létfontosságú tápanyag és üzemanyagforrás, az izmok első számú védelmezője. A fehérje a test minden sejtjének része.

Segíti az emésztést

Rengeteg rost található benne, melyek fontos szerepet játszanak az emésztési folyamatokban. A rendszeres zöldborsófogyasztás nem csak a székrekedéstől és a kellemetlen puffadástól kíméli meg a szervezetet, de a fölös kilókat sem engedi lerakódni. Egy csésze borsó 7 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott 30 gramm 23 százaléka. 

Segít a fogyókúrában

Nem csak magas rosttartalma miatt kedvez a fogyásnak. Akár nyersen, akár párolva vagy főzve, fontos alapanyaga lehet a fogyókúráknak vagy diétáknak. A nyers zöldborsónak 10 százaléka a cukortartalma, ám nem hizlal, így aki édes ízre vágyik, nassolni szeretne, az csoki, édesség helyett próbálja ki a nyers zöldborsót. A fogyás egyik kulcsfontosságú része az elegendő fehérje megszerzése. Ráadásul tanulmányok azt mutatják, hogy ha növeljük a rost- és fehérjebevitelt, akkor valószínűleg kevesebb kalóriát fogyasztunk a nap folyamán.

Tele van vitaminnal

A zöldborsóban sok a C-, és A-vitamin, de magas a B6, a kalcium- és magnéziumtartalma is, amik a csontoknak és az idegrendszernek fontosak. Ezek akkor tudnak a legjobban érvényesülni, ha nyersen fogyasztjuk, például salátában, vagy megpároljuk. Főzés után már csökken a vitamintartalma.

Az immunrendszer barátja 

A zöldborsóban nagy mennyiségben található klorofill, ami a vörös vértestek képzésére ösztönzi a szervezetet. Emellett ásványi só tartalmának köszönhetően elősegíti azok pótlását, ami elengedhetetlen az immunrendszer hibátlan működéséhez. 

Gyulladáscsökkentő

A borsó tele van polifenol antioxidánsokkal, amelyek segítenek leküzdeni a szabad gyökök által okozott károkat. A szabad gyökök magas szintje a szervezetben oxidatív stresszhez és gyulladáshoz vezethet, ami károsíthatja DNS-t, és növelheti bizonyos betegségek, például a rák kockázatát.

NORMALIZÁLJA VÉRNYOMÁST

A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. Kúraszerű fogyasztása következtében a magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik, tehát remek természetes gyógymód a vérnyomásproblémákra.

Cukorbetegeknek is ajánlott

Mivel az élelmiszerek cukortartalmát mérő glikémiás index érte alacsony, a kutatók szerint a cukorbetegség kontrollálásában is segíthet.

Borítókép: Shutterstock 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss