Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a titka az al dente tészta főzésének

default user icon
MME
Biztosan sokan hallottuk már főzős műsorokban, esetleg éttermekben azt a kifejezést, hogy „al dente”. Na de tisztában vagyunk azzal, hogy mit is jelent ez a konyhai, pontosabban főzési technika? Ha esetleg akadnának hiányosságok a témában, akkor most igyekszünk remélhetőleg minden kérdésre választ adni.

Az al dente kifejezés a főzésben azt a készültségi fokot jelenti, amikor a rizottónak vagy a főtt tésztának harapása van, feszes, ám de nem túl kemény, és nem is nyers. Jelentése olaszul annyit tesz, hogy "fogkemény". Fontos, hogy az így készült tészta egyáltalán nem nyers, csupán csak több rágást igényel. A zöldségek, mint például a zöldbab vagy a kelbimbó főzésekor is gyakran használjuk ezt a kifejezést, ami egyébként helytelen, ugyanis a cél az, hogy elveszítsék nyers ízüket, nem pedig a teljesen puhára főzés.

Az olaszok úgy tartják, minden tésztaételhez al dente főzés szükséges, ha pedig ezzel a szabállyal szembe megyünk, akkor hasonló szentségtörést követünk el, mint amikor a pizzára ananászt szórunk.

Hogyan főzhetjük a tésztát al dentére?

Azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a főzési idő nagyban függ a tészta típusától és annak méretétől, formájától. Így például a tagliatelle vagy a bucatini elkészítése valamivel tovább tart, mint a spagettié, a cérnametélt pedig kifejezetten kevés időt vesz igénybe. A fehér lisztből készült változatok főzési ideje tovább tart, mint a hajdina vagy a teljes kiőrlésű tésztáké, a legjobb eredményt pedig akkor érhetjük el, ha a csomagoláson található utasításokat szerint készítjük el kedvencünket.

Ha már tésztafőzésről van szó, akkor meg kell említenünk a molto al dente technikát is. Ez a folyamat leginkább a blansírozáshoz hasonlít és többnyire akkor alkalmazzunk, ha a tésztát kétszer kell megfőzni, esetleg sütőbe kell tenni. Minden esetben hideg víz alatt kell leszűrnünk. Erre azért van szükség, hogy a főzési folyamat teljesen leálljon. Arra viszont nagyon ügyelnünk kell, hogy a szűrés rövid ideig tartson, ugyanis ellenkező esetben a keményítőt is könnyen leöblítjük a tésztáról.

Honnan tudjuk, hogy al dentére főtt a tészta?

A fentiek tudatában jogosan merülhet fel a kérés; mégis honnan a fenéből tudjuk, hogy a tésztánk al dentére főtt? Egy városi legenda úgy tartja, hogy a tésztát a falnak kell vági, és ha odaragad, akkor elkészült. Viszont ha nem szeretnénk dobálózni a konyhában, akkor azt javasoljuk, hogy először vizsgáljuk meg a tésztát. Ha a közepén felfedezünk egy kisebb fehér foltot, de a külső része már szép sárga, akkor elkészült. Ha pedig tuti biztosra akarunk menni, hogy egy tészta al dente-e, akkor kóstoljunk. Ez a legbiztosabb módszer!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek