Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meglepően jól illenek egymáshoz ezek az ízek. Szerinted melyik páros a legfurább?

default user icon
MME
Az édes-savanyú mártás két ellentétes ízvilág kombinációja, mégis szuper finom a végeredmény. És nem ez a párosítás az egyetlen, ami jól működik együtt.

Ha unalmassá váltak a megszokott ételek, jöhet egy kis kísérletezés a konyhában. Az eltérő ízek kombinálásával meglepően finom fogások születhetnek.

 

Édes és…

sós: mint például a sós karamellás öntet a süteményeken, vagy a sült baconből készített dzsem,
keserű: az étcsokoládéba mártott eper, vagy a vaníliával ízesített eszpresszó,
csípős: például a mézzel megbolondított csiliszósz, de jól illik egymáshoz a jalapeno és az ananász is, 
füstös: például egy mézes-mustáros pácban elkészített sült lazac,
savanyú: az édes krémsajt, például a mascarpone, fanyar gyümölcsökkel (málna, áfonya), citommal meglocsolva.

Fűszeres és…

gyümölcsös: például sült hús gyümölcsös szósszal tálalva, vagy gyümölcsös salátával fogyasztva,
savanyú: például a curry és a savanyított citrom egy indiai fogásban, vagy a fokhagyma és a savanyított káposzta egy jó magyarosban. 

 

Klasszikus párosok

Ha az extrább ízkombinációk nem is nyerik el mindenki tetszését, ezek a párosok garantáltan ízleni fognak.

Dió és sajt: a legtöbb olajos mag jól illik például a camembert-hez, a cheddar sajthoz vagy akár a parmezánhoz.
Gyümölcs és sajt: ugyanilyen jól párosíthatók a sajtok például almával vagy szőlővel, együtt diétás vacsorának is kiválóak.
Gyümölcs és sonka: a sós és édes klasszikus kombinációja, ha például fekete-erdei sonkába tekerünk körtét, szilvát vagy például datolyát.

+1 tipp

A sonkába tekert datolyába tehetünk sajtot is, ha pedig pikánsabb ízekre vágyunk, a datolya helyett jalapeñót használjunk.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss