Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ilyen fánkot esznek Peruban, Ausztriában vagy Olaszországban: fánkkal a világ körül!

Nálunk elképzelhetetlen a farsang fánk nélkül, de máshol is nagy keletje van ilyenkor a mienkhez hasonlóan olajban kisütött édes vagy sós süteményeknek. Tarts velünk egy mini ízutazásra!
 Ausztria

Szomszédaink a baracklekvárral töltött vagy vaníliakrémmel fogyasztott Krapfen mellett kedvelik a Bauernkrapfen néven ismert, nemegyszer lángosnyi méretű változatot is. Az utóbbi jellegzetessége, hogy sütés előtt a szélét kihúzzák, majd a közepén keletkezett mélyedést tetszőlegesen megtöltik. Tirolban Kiachl a neve, és savanyú káposztával kínáálják. (A bajorországi és Knieküchle vagy Kiechla édesen készül.) 

Belgium és Hollandia

Alighanem az édesszájú Poirot-nak is nagy kedvence volt a smoutebollen (Hollandiában oliebollen). Ezek a belül tömör fánkocskák sütőporos tésztából készülnek, és kanállal szaggatják őket a forró olajba. A nyers masszába gyakran mazsolát vagy aszalt gyümölcsöket kevernek.

Finnország

Nyelvrokonaink hidegen fogyasztott fánkja a munkki, melynek jellegzetes ízét juharszirup és kardámóm adja. A finnek másik fánkszerű étele a lihapiirakka, ami bő olajban kisütött húsos pite.

Olaszország

Eredetileg a reneszánsz Velence karneváli édessége volt a Friuli tartományban is népszerűvé vált, édes krémmel töltött, esetleg púpozott zeppoli vagy fritulle. Calabriában azonban a zippuli vagy a zeppole ajókából, illetve krumpliból készült, petrezselymes olajban sült tészta, melyet különböző szószokba mártogatnak.

Peru

A távoli dél-amerikai ország hagyományos édessége a picaron. A tök vagy burgonya alapú tésztakarikákat olajban kisütik, és mézes-narancsos sziruppal leöntve fogyasztják.

Így lesz tökéletes a fánk! >>> 
Profiterol és képviselőfánk: így lesz szuper az égetett tészta! >>> 
Ha nincs időd szalagosat sütni: 10 isteni fánkrecept! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss