A kínai konyha megismerése nem kis feladat, hiszen amellett, hogy gazdaságos és nagyon egészséges, még igen változtos is.
A kínai reggeli általában rizskásából áll, benne húsdarabkák, mellé esetleg olajban sült tésztát és csípős savanyúságot esznek. Mindezt meglehetősen korán, 5-6 óra körül, ami már önmagában is edzett gyomrot sejtet. Délben ebédelnek, ez rendszerint csak kisebb étkezés, egy tál leves tésztával, hússal vagy hallal, esetleg másodiknak rizs vagy tészta. A vacsora ismét kiadósabb, hús vagy hal, és természetesen rizs.
Kelet-Ázsiában minden hozzávalót – húst, halat, zöldséget – a főzés előtt apró darabokra vágnak. Így hamar elkészül az étel, bár az előkészítés kissé hosszadalmassá válik.
És most lássuk, melyek az európaiak számára legismertebb kínai receptek a szezámmagos csirkétől az édes-savanyún át a pirított tésztáig.
KÍNAI SZEZÁMMAGOS CSIRKE >>>
KÍNAI ÉDES-SAVANYÚ CSIRKE TÉSZTÁVAL >>>
SÜLT RIZS MARHAHÚSSAL >>>
TAVASZI TEKERCS CSIRKEHÚSSAL TÖLTVE >>>
ZÖLDSÉGES PIRÍTOTT TÉSZTA >>>
KESUDIÓS CSIRKE >>>
CSILIS PIRÍTOTT TÉSZTA >>>
GYÖMBÉRES CSIRKE PIRÍTOTT TÉSZTÁVAL >>>
ÉDES-SAVANYÚ CSIRKE, AHOGY CSILIEN KÉSZÍTI>>>
SZECSUÁNI GOMBÁS SÜLT CSIRKEMELL >>>
KÍNAI TOFU PIRÍTOTT RIZZSEL >>>
Tudtad? Kínai konyha gyűjtőnéven említik a Kínában honos főzési eljárásokat, ételeket és étkezési szokásokat, bár a megnevezés erős általánosítás. Egységes kínai konyha valójában nem létezik, az ország óriási területe és sokszínű nemzetiségi megoszlása miatt igen változatos és helyenként jelentősen eltérő módszereket, étkeket találunk.
Ajánljuk még: