Mindmegette.hu
Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept
MME
Cikk
Az édes-savanyú mártás két ellentétes ízvilág kombinációja, mégis szuper finom a végeredmény. És nem ez a párosítás az egyetlen, ami jól működik együtt.
Szalay Éva
Videó
Ez a füstös, egyszerre édes, sós és savanyú ízű bacondzsem tökéletes feltétje lehet hamburgernek, szendvicseknek, kínálhatod sajtok mellé, de egy szelet friss kenyérrel is kitűnően működik. El is teheted üvegekbe, hűtőben hosszú ideig eláll. Megéri nagy adagot készíteni belőle, mert tuti, hogy gyorsan elfogy.
Lilalicsi
Ha a görögdinnye héja nálad is rendszeresen a kukába végzi, akkor el kell árulnunk: a gyümölcs egyik legfinomabb és legegészségesebb részét dobod ki.
Ma sokan a takarékosság jegyében visszanyúlnak nagyszüleink praktikáihoz, akik az ínséges időkben okosan, tudatosan és tervezetten vezették a háztartást. Mindent felhasználtak és beosztottak, és nemcsak a mára, hanem a holnapra is gondoltak.
Nem igaz, hogy a befőzés olyan bonyolult feladat lenne. Néhány alapszabályt kell betartani, és kezdődhet a tartósítás - akár cukorral, akár anélkül. A jól végzett munka örömét pedig télen érezzük majd!
Török Zsuzsa
Lassan elérkezik az idő, hogy üvegbe zárd a jó ízéről messze földön híres, nap érlelte magyar sárgabarackot. Tedd el hagyományos módon kis csavarral, vagy bolondítsd meg! Mutatjuk, hogyan tedd mindezt:
PATAKY KRISZTINA
Amíg be nem indul a gyümölcsszezon, a befőttek tökéletes forrásai lehetnek a vitaminoknak és a tápanyagoknak. Az új technológiáknak hála nem csupán az ízük és az aromájuk marad intenzívebb, de akár cukormentes, energiacsökkentett változatban is átadhatják a friss gyümölcsök ízét.
Ha eddig azt tartott vissza a szilvalekvár főzéstől, hogy a tűzhely mellett kell állnod órákig és kavargatnod a fazékban rotyogó lekvárt, van egy jó hírünk. Íme a legkényelmesebb lekvárfőzés. A szilvát csak elteríted egy tepsiben, beteszed a sütőbe, a szilva mennyiségétől függően 5-8 órán át sűrű dzsemmé sül.
Hossó Anita
A nyár nemcsak arról szól, hogy finomabbnál-finomabb idénygyümölcsöket ehetünk, hanem arról is, hogy ezeket a gyümölcsöket befőtt vagy lekvár formájában eltegyük télire. Biztosan mindenkinek van egy emléke a nagyijáról, amint mossa a befőttes üvegeket, miközben a konyhában terjeng a finom sárgabarack, vagy szilva illat. Hogy a nagyi is elismerően csettintsen, lepd meg őt valamelyik finom dzsemmel.
Beértek a hazai bokrokon a kellemesen savanykás piros, fekete és fehér bogyók. Szemezgesd le a vitamindús ribizlifürtöket, vagy használd fel egészben!
A hazai nap érlelte zamatos epernek sajnos csak pár hétig örülhetünk. Zárd üvegbe az illatos piros bogyókat, és egész évben élvezheted édes ízüket!
Nagymamáink mennyei lekvárját könnyedén elkészítheted, ma már a befőzés is gyerekjáték!
A nyári gyümölcsöket télen is fogyaszthatod, mert a befőzés ma már nem ördöngösség. Összegyűjtöttünk 6 szuper könyvet, amelyekkel a befőzés egy jó móka!
Amit ma eltehetsz, ne halaszd holnapra! Tekintsd kreatív elfoglaltságnak a befőzést, és fogadd meg az alábbi tanácsokat, hogy ne vesszen kárba a munkád.
Szívesen hozzáfognál a nyár kincseinek megőrzéséhez, de nem vagy benne biztos, hogyan is kezdd? Esetleg van már rutinod a befőzésben, de szívesen ki próbálnál új dolgokat?