A karácsonyi sütemények sorában előkelő helye van a mézeskalácsnak, mennyei illata és íze, sőt, már a formája is az ünnepi pillanatokat idézi. Az is jó benne, hogy hetekkel korábban elkészíthetjük, nem kell az utolsó pillanatban kapkodni vele.
Így lesz diétás a mézeskalács
A puha, fűszeres keksz nem a legfogyókúrabarátabb sütemény, hiszen a benne lévő cukron felül a díszítéshez is egy porcukorból készített mázt használunk. De mint a legtöbb desszertnek, ennek is van egy alakbarát alternatívája.
Rögtön puha mézeskalács – diétás verzióban
- 33 dkg liszt (+ a nyújtáshoz): zabpehelyliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel helyettesítsük részben vagy egészben
- 10 dkg porcukor: használjunk helyette ugyanannyi steviát vagy kb. 7 dkg nyírfacukrot
- 1 ek. mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 tk. szódabikarbóna
- 10 dkg vaj: a vajat kókuszzsírral helyettesíthetjük
- 1 dl méz
- 1 db tojás
Az elkészítési módja megegyezik a hagyományos mézeskalácséval, itt olvashatod.
Cukormáz helyett
A mézeskalácsok tetejére cukormáz helyett készíthetünk fűszeres joghurtot.
Ehhez keverjünk össze 150 g görög joghurtot 1 tk. mézzel és 1-2 tk. házilag készített mézeskalács-fűszerkeverékkel. Egy adag vaníliás fehérjeporral tovább turbózhatjuk.
A joghurtos szószt kenhetjük az elfogyasztani kívánt mézeskalácsok tetejére, de mártogatósként is kínálhatjuk melléjük.
(Borítókép: Shutterstock)