Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készítsd a mézeskalácsot, ha karácsonykor is figyelnél az alakodra

default user icon
MME
Az ünnepi lakoma sokszor okoz fejtörést a fogyókúrázóknak, és bár ilyen alkalmakkor lazíthatunk kicsit a diétán, néhány fogást készíthetünk egészségtudatosabban.

A karácsonyi sütemények sorában előkelő helye van a mézeskalácsnak, mennyei illata és íze, sőt, már a formája is az ünnepi pillanatokat idézi. Az is jó benne, hogy hetekkel korábban elkészíthetjük, nem kell az utolsó pillanatban kapkodni vele.

 

Így lesz diétás a mézeskalács

A puha, fűszeres keksz nem a legfogyókúrabarátabb sütemény, hiszen a benne lévő cukron felül a díszítéshez is egy porcukorból készített mázt használunk. De mint a legtöbb desszertnek, ennek is van egy alakbarát alternatívája.

Rögtön puha mézeskalács – diétás verzióban

  • 33 dkg liszt (+ a nyújtáshoz): zabpehelyliszttel vagy teljes kiőrlésű liszttel helyettesítsük részben vagy egészben
  • 10 dkg porcukor: használjunk helyette ugyanannyi steviát vagy kb. 7 dkg nyírfacukrot
  • 1 ek. mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 10 dkg vaj: a vajat kókuszzsírral helyettesíthetjük
  • 1 dl méz
  • 1 db tojás

 

Az elkészítési módja megegyezik a hagyományos mézeskalácséval, itt olvashatod.

Cukormáz helyett

A mézeskalácsok tetejére cukormáz helyett készíthetünk fűszeres joghurtot.
Ehhez keverjünk össze 150 g görög joghurtot 1 tk. mézzel és 1-2 tk. házilag készített mézeskalács-fűszerkeverékkel. Egy adag vaníliás fehérjeporral tovább turbózhatjuk.
A joghurtos szószt kenhetjük az elfogyasztani kívánt mézeskalácsok tetejére, de mártogatósként is kínálhatjuk melléjük.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss