Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bodag (cigány kenyér)

90 perc
bonyolult
olcsó
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A lisztet egy tálba öntöm, hozzámorzsolom az élesztőt, megsózom. Először a víz felét hozzáadom, és egy erős fakanállal elkezdem felverni. Amikor a vizet felvette, teszek még hozzá annyit, hogy olyan legyen az állaga, mint a nagyon kemény nokedlitésztána. Jól kidolgozom.

Konyharuhával lefedem, és addig kelesztem, míg kb. 2-3 szorosára dagad.

Ha megkelt, egy kerek jénait (vagy más edényt, ami bírja a sütőt) kikenek olajjal vagy zsírral, és beleöntöm a tésztát. A tetejét megkenem vízzel. Nagy hőmérsékleten kb. 40-50 perc alatt készre sütöm.

Ha kisült, azonnal tiszta terítőre vagy konyharuhára teszem a sütőedényből, megspriccelem picit vízzel, és még így forrón betekerem a ruhába.

Megjegyzés

Nagyon sok variációban készíthető! Pl. a tésztába tehetünk hagymát, szezámmagot, köményt stb...
- zentaijudit

Ezek is érdekelhetnek

Friss