Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal és kiszórunk egy kevés liszttel. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Az almákat meghámozzuk, majd nagy lyúkú reszelőn lereszeljük. A mákot ledaráljuk a cukorral.
Egy nagyobb tálba tesszük a puha vajat, tejfölt, és a tojást, kissé összekeverjük, majd hozzáadjuk a darált cukros mákot, sót, vaníliát, reszelt narancshéjat, lisztet, szódabikarbónát és az egészet egy kézi habverővel egynemű masszává keverjük.
Egy spatulával beleforgatjuk a lereszelt almát a birsalmával és az egészet belesimítjuk az előre elkészített formába. Előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A vaníliasodóhoz a tojások sárgáját a cukorral, vaníliával, keményítővel fehéredésig keverjük, majd felöntve a tejjel felfőzzük forráspontig, míg besűrűsödik, arra vigyázva, nehogy túlfőzzük.
Miután a sodó besűrűsödött, rögtön egy tál hideg vízbe tesszük és kevergetve lehűtjük. A kész süteményt miután kihűlt, felszeletelve, a vanílasodóval kínáljuk.
Ezt almás-mákos süteményt egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük. Egy fél narancs reszelt héja és egy kisebb birsalma elképesztően ízletessé teszi. A tésztája laza és szaftos az almától és a tejföltől, de mégsem kelt nyers hatást. Úgy az igazi, ha vaníliasodóval tálaljuk, attól még ízekkel teltebb lesz az egész desszertünk. - veruss74