Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel még a nagyit is lepipálod! Így készül a legfinomabb fejtettbab-leves

default user icon
MME
A fejtettbab-leves egy egyszerűen elkészíthető, tartalmas fogás, amit mindenki szeret, friss, ropogós héjú kenyérrel vagy frissen sült krumplis pogácsával mennyei! És, hogy mi legyen utána a második fogás? Készüljetek: maxiumum egy túrós palacsinta fér be. Vagy kettő. Mutatjuk a receptet videón!

A fejtett babból készített leves annyiban más, mint a Jókai vagy a klasszikus csülkös, hogy ennek a füstös ízét nem egy jó darab sonkával vagy csülökkel alapozzuk meg, hanem egy kevés szalonnával, aminek a kiolvasztott zsírján dinsztelődik az apróra vágott vöröshagyma. A zöldséget karikázzuk, nem kockázzuk, a végén a tejfölös habarás opcionális. Mutatjuk, hogyan készítsd olyanra, mint a nagyié volt!

Hozzávalók a fejtettbab-leveshez:

1 tk zsír
10 dkg füstölt húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 szál füstölt kolbász
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 kis fej zeller

bors
2 tk pirospaprika
70 dkg fejtett bab
1 csokor petrezselyem
A habaráshoz:
1 ek liszt
2 ek tejföl
1-2 ek víz

 

Elkészítése:

  1. A szalonnát felkockázzuk, a vöröshagymát megpucoljuk, kockákra vágjuk, a kolbászt felkarikázzuk. a zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, a répákat 5-6 milliméter vastagságú karikákra vágjuk, a zellert felszeleteljük, majd felkockázzuk, a fokhagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
  2. Egy lábasban közepes fokozaton zsiradékot hevítünk, erre rakjuk a szalonnát. Ha enyhén üveges, következhet a hagyma, kevergetve pár percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a fokhagymát, ezt is elkeverjük. Jöhet a kolbász is, hagyjuk, hogy némi zsírt engedjen, kicsit megszínezze az alapot, azután hozzáadjuk a zöldségeket is, és 6-8 percig pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát. Ügyeljünk arra, hogy a szalonna és a kolbász is fűszeres.
  3. Ha a zöldségek kicsit kiengedték a színüket, hozzáadjuk a babot, és felöntjük kb. 2 liter vízzel vagy alaplével, összekeverjük, beletesszük az egy csokor petrezselymet, majd a forrástól számítva 50-60 percig főzzük alacsony lángon, amíg a bab és a zöldség meg nem puhul.
  4. Közben megkóstoljuk a levet, ha szükséges sózzuk, borsozzuk, menet közben, ha a lé párolog, pótoljuk vízzel, vagy alaplével.
  5. Az elkészült levest végül behabarjuk, a lisztet a tejföllel és egy kevés vízzel csomómentesre keverünk, majd hőkiegyenlítést alkalmazva a leveshez öntjük. Forraljuk még néhány percig, és már tálalhatjuk is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss