Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ismerd meg a 80/20-as diétát – hosszú távon fenntartható és hatásos

default user icon
MME
Létezhet olyan diéta, ami alatt nem érzed az állandó késztetést a tiltott nassolnivalók után? Igen – az, amelyikben nem tilos a nassolás…

A 80/20-as diéta tulajdonképpen nem is egy fogyókúrás terv, sokkal inkább egy étrendi megközelítés. Azoknak szól, akik nem a jövő hétre szeretnék elérni a topformájukat, hanem egy kiegyensúlyozott és egészséges étkezési szokást próbálnak kialakítani.
Máris eláruljuk, hogyan működik.

Mit takar a 80/20 elnevezés?

Ez az étrend a sikerét a gyors fogyást ígérő diéták bukására alapozta. Vagyis arra, hogy amikor szigorú fogyókúrába kezdünk, az általában azt jelenti, hogy mindenről lemondunk, ami kicsit is „káros”. Ha a tiltólistán lévő ételekből mégis fogyasztunk, akkor pedig kötelező bűntudatot éreznünk, és csalódni magunkban – noha több kutatás is bizonyította már, hogy egy tiltott étel elfogyasztása kevésbé káros a szervezetre, mint a megevése miatt érzett bűntudat okozta stressz.
Nos, a 80/20-as étrend ennél megengedőbb és rugalmasabb. Eszerint nem tilos olykor a nassolás, ugyanakkor ilyenkor is érdemes törekedni az egészségesebb alternatíva választására. A számokra vetítve úgy lehetne leírni ezt a felfogást, hogy az esetek 80%-ában a helyes és egészséges alapanyagokat fogyasztjuk, míg a maradék 20%-ban megengedett valamilyen pusztán az élvezetünket szolgáló finomság.

Így nagyobb eséllyel tartunk ki a célunk mellett, igaz, valószínűleg hosszabb idő alatt érjük el azt.

Hogyan alkalmazd a 80/20-as étrendet?

Amint fent írtuk, az étkezéseknek legalább 80%-ban egészségtudatosnak kell lenniük, vagyis a napi minimum öt adag zöldség és gyümölcs, a teljes kiőrlésű gabonák, a sovány fehérjék, valamint az alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása a cél. Viszont nincs olyan élelmiszer, amit száműzni kellene a konyhából (kivéve persze azoknak, akik valamilyen okból egyébként sem fogyasztanak bizonyos ételeket), mindössze kisebb arányban lehet fogyasztani bizonyos ételeket.
A gyakorlatban úgy kell elképzelni, hogy például egy átlagos héten a napi főétkezések legyenek az egészségtudatos étrendhez igazodóak, de emellett összesen heti 4-5 alkalommal (attól függően, hogy egy nap hány étkezésünk van) megengedett például egy kis desszert a kávéhoz, egy vacsora utáni nassolás, esetleg a barátokkal elmenni egy étterembe.

Lehet-e fogyni ezzel a módszerrel?

Azok, akik egy szénhidrát- vagy zsírdús étrendről, valamint jelentős túlsúllyal váltanak erre az étkezési metódusra, gyors és számottevő fogyást tapasztalhatnak. Azonban a 80/20-as gondolkodásmód egy kiegyensúlyozott, főként a súly megtartása szempontjából hatásos étkezési szokás.

Receptajánlatunk a 80/20-as étrendhez

SAJTOS-SONKÁS QUESADILLA RUKKOLÁVAL>>>

JOGHURTOS-MAJONÉZES TONHALKRÉM>>>

SÜLT PARADICSOM>>> 

MASCARPONÉS BROKKOLISALÁTA>>>

 

SPENÓTOS TÉSZTA>>> 

MUSTÁROS-ZÖLDFŰSZERES KARAJ>>> 

RUSZTIKUS SZILVÁS GALETTE>>>

 

KÖRTÉS-PUDINGOS PITE>>> 

CSOKIS MUFFIN>>> 

 

 Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

Friss