Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"A falási kényszeremnek köszönhetően egy zsírgombóc lettem" - 50 kilótól szabadult meg Anita

default user icon
MME
Juridáné Tóth Anita (42) bő egy éve kezdett életmódváltásba, ami főként az étkezési szokásai megreformálását jelenti. Ma már mosolyogva áll a mérlegre és a tükör elé. Egyetlen dolgot bán, mégpedig azt, hogy nem vágott bele jóval korábban.

Számtalan ürügyet találhatunk a plusz kilók megmagyarázására. Anitánál például közrejátszik a genetika és a hormon problémák, azonban tisztában van vele, hogy a fő ok ennél sokkal egyszerűbb és fájdalmasabb; bármit, bármikor, bármilyen mennyiségben megevett – főleg pékárukat, süteményeket, tésztákat - írja a Fanny Magazin. 

„Már nagyon utáltam magam”

Egészen fiatalon, már 17 évesen 90 kiló fölött járt. Ha jókedve volt evett, és bánatában is kedvenc ételeihez nyúlt.

– Azóta pszichológussal feltártuk a hízásom lelki hátterét – meséli a röntgen asszisztensként dolgozó nő. – 11 éves voltam, amikor az anyukám lisztérzékeny lett, viszont akkoriban ez még nem volt ilyen erősen a köztudatban. Végignéztem, ahogy 26 kilóra fogyott. Annyira belém vésődött az, hogy nem akarok erre a sorsra jutni, hogy én csak ettem és ettem. Az ikerlányaim 17 évesek, terhességem alatt állandóan hánytam, és sokat fogytam. Viszont a szoptatás alatt iszonyatosan meghíztam. A falási- és evéskényszeremnek köszönhetően igazi zsírgombóc lettem. Az utolsó időkben már nagyon utáltam magam! Ráadásul egyre több probléma jelentkezett: asztmás köhögés, nehéz légzés, reflux, szívproblémák, korlátozott mozgás. Jó ideje foglalkoztatott a fogyás kérdése, de nem tettem érte semmit. A fizikai nehézségek juttattak el arra a pontra, hogy megelégeltem a helyzetemet és úgy döntöttem: életmódváltásba kezdek.

„Evés helyett inkább aludtam”

Anita 2022. október 23-án kezdett új életet egy népszerű fogyókúrás csoport segítségével. A kitartó diéta és mozgás hatására hét hónap alatt érte el a kívánt eredményt, azóta pedig tartja a súlyát.

– Segített, hogy azt láttam a csoportban, más is küzd ilyen gondokkal, nem vagyok egyedül – vallja be. – Ebbe kapaszkodva indultam el az úton. Rövid idő alatt fogytam le, amit kényszerevőként nagyon nehéz volt véghez vinni. Az első időszak a megvonási tünetekről szólt, két hétig éreztem a cukormegvonás tüneteit: szédülés, fejfájás, hányinger, ingerültség. Mint egy függő, reszkettem azért, hogy hozzájussak egy kis nasihoz, de kitartottam, mert tudtam, hogy el fog múlni. Általában este tört rám a falánkság, a legjobb védekezés, ha lefekszik az ember aludni. Az anyagcserének is jót tesz, mert kell a nyolc óra alvás. Sokszor evés helyett, már este kilenckor ágyban voltam és próbáltam elaludni. A mai napig az esti órák jelentik a legnagyobb kihívást. Én a kertészkedésben találtam meg az örömömet. Lefekvés előtt azzal töltöm az időmet, hogy utána olvasok a kertészeti munkálatoknak, megtervezem, mit fogok legközelebb csinálni. Nem hagyom magam szellemi elfoglaltság nélkül, mert különben az evés lépne be.

„Végre csinosan öltözködöm”

Az eltűnt kilók mellett számtalan hozadéka van Anita életmódváltásának: megszűnt az asztmája, a szívproblémája, szabad a mozgásában, akár törökülésbe is le tud ülni, de a leginkább annak örül, hogy a kamasz lányai felnéznek rá.

– Bánom, hogy nem tettem ellene korábban – vallja be. – A fiatalságom java része kövérséggel telt. Tudni kell, hogy ez nem egy diadalmenet. Nekem is volt olyan, hogy egyetlen óra alatt megettem 3000 kalóriát, utána meg sírva ültem az ágy szélén és bántottam magam, hogy ez mire volt jó?! De erőt vettem magamon és másnap mentem tovább. A férjem is beállt mellém, ő is lefogyott 50 kilót. Nagyon hiú vagyok, hihetetlen boldogság, hogy végre csinosan tudok öltözködni. Azelőtt karistoltam az 56-os ruhákat, most meg beleférek a konfekció méretbe. Már fel merek venni egy szűkebb felsőt is, vagy egy nyári ruhát. Mindenkinek azt üzenem, hogy van kiút az elhízásból, csak hinned kell magadban. Nem kell étrend kiegészítő, nem kell drága fogyasztó ital, a csoda bennünk rejlik! Ha kevesebben eszünk, mint amennyit a szervezetünk felhasznál, akkor fogyni fogunk.

Bevált az időszakos böjt

Anita egészségügyi dolgozóként tisztában volt az étkezés hatásaival, működésével. Az időszakos böjt módszert találta a legszimpatikusabbnak. – A diéta alatt 16 órát böjtöltem, 8 órában étkeztem, majd utána átálltam a 18–6-ra, ezt a mai napig tartom – magyarázza. Ez azt jelenti, hogy este hatkor étkezem utoljára és délben fogyasztok először tápláléknak nevezhető italt, ami nálam tejes kávét jelent. Tudom, hogy sok szakember nem ért egyet a kávéfogyasztással, de nálam ez hatalmas függőség, erről nem voltam hajlandó lemondani. Az elején nagyon alacsonyan tartottam a szénhidrát bevitelt, 50-60 gramm volt. Most már ennek a dupláját fogyasztom. Lassanként igyekszem visszaállítani akár a burgonyát, rizst, zsírokat is az étrendembe, de figyelek a mennyiségre. Folyamatosan nézem a mérleget, és ha picit többet mutat, akkor azonnal visszaveszek a bevitt kalóriákból, ami ma már naponta átlagosan 1500-1700 között mozog.

„Sokszor a lelkünk éhes”
– A falási roham nagyon gyakori jelenség. Sokszor nem is a testünk, hanem a lelkünk éhes. Ha valaki tudatosan életmódváltásba kezd, akkor nemcsak az étkezésre kell figyelnie, hanem a lelkére is. Néha ezt nehezebb betartani, mint a táplálkozási szabályokat. Fel kell kutatni magunkban, hogy mi okozza, mi váltja ki ezeket a rohamokat. Ha az étkezési tervet tartjuk, nem lehetünk éhesek, tehát mindenképpen valami lelki dolog miatt van. Minden esetben javaslom a sportot a lehetőséghez mérten, mert ez a testnek és léleknek is nagyon jó. Ezek a rohamok letudhatók, ha beillesztjük a rendszeres mozgást az életünkbe. Lehet ez egy gyors séta, vagy egy intenzív edzés is – mondta Ubaidat Zsófia, táplálkozási tanácsadó

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss