Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fahéjas-mandulás szilvás lepény

MME MME
60 perc
mester
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 15 dkg vaj (+ a formához)
  • 25 dkg liszt (+ a formához)
  • 5 dkg darált mandula
  • 3 ek porcukor (+ a szóráshoz)
  • 1 db tojás
  • A töltelékhez:
  • 1 kg szilva (friss)
  • 6 dkg barna cukor
  • 1 mk fahéj (őrölt)
  • 120 ml tejszín
  • 20 g cukor
  • 2 db tojás
  • A díszítéshez:
  • mentalevelek
  • porcukor

Elkészítés

  1. A tésztához gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a hideg vajat a liszttel, a darált mandulával és a porcukorral. Hozzáadjuk a tojást, és összegyúrjuk. Ha nem áll össze a tészta, 2-3 ek hideg vizet vagy tejfölt is adhatunk hozzá. A tésztát folpakba csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  2. Közben a szilvát megmossuk, kettévágjuk és kimagozzuk. Kivajazunk és kilisztezünk egy kerek piteformát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és a formába nyomkodjuk úgy, hogy a peremére is jusson, a túllógó részeket levágjuk, félretesszük.
  3. A tésztát egy villával megszurkáljuk, majd körkörösen elrendezzük rajta a szilvákat. Megszórjuk a barna cukorral, az őrölt fahéjjal, és 200 fokon 10 percig sütjük.
  4. Ezalatt simára keverjük a tejszínt a cukorral és a tojásokkal, majd a szilvára csorgatjuk. Visszatesszük a tésztát a forró sütőbe további 10 percre. A levágott tésztaszéleket lereszeljük, és a sütemény tetejére szórjuk. A lepényt további 15-20 percig sütjük, amíg a tejszínes tojás megszilárdul. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd felszeletelve, porcukorral meghintve, mentalevelekkel díszítve kínáljuk. 

SZILVÁS-MÁKOS KOCKA>>> 

HAGYOMÁNYOS SZILVÁS GOMBÓC>>> 

HABOS SZILVÁS SÜTEMÉNY>>> 

Ezek is érdekelhetnek