Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Zserbó IV.

MME MME
3/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg margarin,
  • 60 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet),
  • 1 dl tej,
  • 1,5 dkg élesztő,
  • 0,5 dl rum,
  • 10 dkg kristálycukor,
  • 2 tojássárgája,
  • szódabikarbóna,
  • csipetnyi só
  • A töltelékhez:
  • 40 dkg darált dióbél,
  • 40 dkg sárgabaracklekvár,
  • 30 dkg kristálycukor (valódi barna cukor is lehet)
  • A tepsi kikenéséhez:
  • 3 dkg margarin
  • A tészta nyújtásához:
  • kevés liszt
  • A tészta lekenéséhez:
  • 1 tojássárgája
  • A tetejére:
  • 16-18 dkg étcsokoládé

Elkészítés

Elkészítés: 1. A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk (két tenyerünk közt dörzsölgetve a legkönnyebb). A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsoljuk. Kb. 10 percig így hagyjuk, ezalatt kissé felfut. Közben a rumot is meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk és kiskanállal addig kevergetjük, amíg föl nem oldódik benne.

2. Ezután az élesztős tejjel együtt a liszthez öntjük, és a tojások sárgájával, fél mokkáskanál szódabikarbónával meg a sóval tésztává gyúrjuk. Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

3. A diót a lekvárral meg a cukorral összekeverjük. A tésztát három részre osztjuk és egyenként, lisztezett gyúródeszkán nagy tepsi nagyságú lappá nyújtjuk.

4. Az egyiket margarinnal kikent tepsibe fektetjük, majd a diókrém felét rásimítjuk. Erre kerül a második tésztalap, amivel úgy a legkönnyebb bánni, ha a nyújtás után a sodrófára feltekerjük. A maradék diókrémet rákenjük, majd a harmadik tésztával befedjük.

5. A tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél valamivel kisebb lánggal (170 fok, légkeveréses sütőben 160) kb. 50 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihülni.

6. A csokoládét felolvasztjuk. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, de mielőtt újra megszilárdulna, a tésztára öntjük és elsimítjuk. Megvárjuk amíg megdermed, majd kb. 5x2 centis szeletekre vágjuk.

Megjegyzés

Mennyiség: kb. 60 szelet
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Energiatartalom: 187 kcal/szelet
Nehézségi fok: nem könnyű - MME

Ezek is érdekelhetnek