Az emberi szervezet számára 13 vitamin kiemelkedő fontosságú, ezek között oldhatóságuk alapján zsírban és vízben oldódókat különböztetünk meg.
Zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, K, F
Vízben oldódó vitaminok: C, B vitamin csoport, H biotin, Folsav
A szervezet csak a zsírban oldódó vitaminokat képes raktározni, ebből két dolog következik:
- a zsírban oldódó vitaminok túladagolása káros hatásokkal járhat,
- a vízben oldódó vitaminok utánpótlásáról naponta kell gondoskodnunk.
Vitamin | Élettani szerepe |
Hiánytünetei | Elõfordulása |
A | nyálkahártyák védelme, hámképzés, a retina pigmentek alkotórésze |
szürkületi vakság, hámszarusodás, hajhullás |
belsőségek, máj, vaj, tej, margarin, növényi olajok |
D | kalcium felszívódást segíti, csontok, fogak anorganikus állományának fejlődését segíti |
csontosodás lassulása, csontlágyulás, angolkórTúladagolás: lágy szövetek meszesedése |
margarin, halmáj, hús, gombák |
E | antioxidáns, peroxidációs folyamatok gátlása |
májelzsírosodás, izomdegeneráció, nemi működés zavarai, vérképzési zavarok |
szója, búzacsíra, száraz termések, dió, mogyoró |
K | véralvadás, májfunkció segítése |
lassú véralvadás, bőr alatti vérzések |
zöldségek, zöld növényi részek, paraj, káposzta, brokkoli, máj, tej |
B | szénhidrátok anyagcseréje, idegrendszer működése, hidrogén transzport, zsírsavak aktiválása, szénhidrát-fehérje-zsír anyagcsere, transzaminálás |
fáradékonyság, érzészavarok, emésztési zavarok, beri-beri, fényérzékenység, pellagra, idegrendszer károsodása, növekedési zavarok, kötőhártya gyulladás, vérszegénység |
élesztő, gabonafélék, hús, máj, szív, sajt, szója, tojás, káposzta, petrezselyem, sárgarépa, hüvelyesek, tej, kefir, burgonya. |
Folsav | vérképzés, sejtosztódás, aminosav anyagcsere |
vérszegénység, növekedési zavarok, nyálkahártya elváltozásai |
máj, vese, hüvelyesek, káposztafélék, cereáliák |
Biotin | karboxilezés, CO2 átvitel, szénhidrát-zsír-fehérje anyagcsere, bőrgyulladás, nyálkahártya savanyodás |
bőrgyulladás, nyálkahártya savanyodás hámlás | máj, lencse, vese, tojás, gomba, mogyoró |
C | aminosavak anyagcseréje, kötőszövetek szintézise, csont és porcképzés |
erek sérülékenysége, nyálkahártyavérzés, fertőződési hajlam, lassú sebgyógyulás, skorbut, | csipkebogyó, petrezselyem, kiwi, paprika, padlizsán, citrusfélék, zöldségek, gyümölcsök |