Viator, Pannonhalma
Az észak-nyugati országjáró túráink alkalmával érdemes a tervezett programcsomag részévé tenni Pannonhalmát és ezzel együtt a Viator étterem meglátogatását. A pannonhalmi kiránduláshoz ugyanis szervesen kapcsolódik az apátsági tövében található, tájba simuló étterem, hiszen a Gyurik Gábor vezette konyha fogásaiban visszaköszönnek az apátság fűszerkertjéből származó zöld fűszerek, a fogásokhoz illő apátsági borok is a bencések munkásságát dicsérik, s a desszerthez kínált likőr szintén a több, mint ezer éves gyógynövénykert kincseiből készül.
Macok Bisztró és Borbár, Eger
Eger és környéke kedvelt célpontja a hosszú hétvégét tervezőknek. Párok, baráti társaságok, családok keresik fel a környék wellness szállóit, s térnek be a városba egy-egy vártúrára. A kimerítő városi csatangolások után pedig egy jó ebéd lehet a jussa mindenkinek, amihez remek választás a vár aljában pihenő Macok. A fiatalos hangvételű bisztróban megtalálhatjuk - a helyi kistermelők alapanyagiból készített - hagyományos ízeket, amelyekhez a helyi borászat tételei közül választhatunk. A választék gyakorta változik, de az alapanyagok közül szinte kihagyhatatlan a szilvásváradi pisztráng vagy a bükki sajt.
Bonne Chance, Bázakerettye
Bázakerettye tipikusan nem az a hely, ahova az ember véletlen elvetődik. Az ide való érkezést tervezni kell. S bizony Bázakerettyével érdemes számolni, mert a természeti adottságai és a fürdője mellett egy családias hangulatú, kitűnő minőségű fogásokat kínáló étterem is található ebben, a szlovén határtól nem messze húzódó városban. A helyi alapanyagokból építkező, hatalmas fűszerkerttel rendelkező étterem sajátja a zalai konyha, amelynek fogásai közül számos megtalálható az étlapon. A könnyen értelmezhető, szerethető fogások, a minőségi vendéglátás mind-mind vonzó célponttá teszik a Bonne Chance éttermet, ahol nincs okunk sietségre, az étteremhez kapcsolódó szállóban akár meg is pihenhetünk.
IKON, Debrecen
A debreceni IKON régóta fényes csillaga a vidéki gasztronómiai elitnek. A Pataky Péter nevével fémjelzett konyha Budapest legjobbjaival egy nívót képvisel, bölcs filozófiája, a 30 km-en belülről történő anyagbeszerezés pedig lehetőséget kínál arra, hogy a konyha megmutassa a regionális gasztronómia legjavát. Ennek a rendíthetetlen hitnek köszönhetően válik lassan újra azzá a debreceni, ami egykor volt. A jó minőségű kolbász nimbuszát sikerült visszaállítani, a tavaly ősszel hungarikummá nyilvánított páros kolbász lassan az egyik legkedveltebb, minőségi street fooddá válik nem csak Debrecenben, hanem Budapesten is.
+ 1 tipp: SVÉT összes
Országjárás előtt érdemes áttanulmányozni a Stílusos Vidéki Éttermiség oldalán lévő éttermeket.