A bomba rizst, amit egyébként a spanyolok csak arroz bombaként emlegetnek, szinte csak náluk terem. Valenciai gazdák viszont most azt állítják, hogy a pyricularia kártékony gomba agresszív terjedése miatt a tavalyi termés annyira visszaesett, hogy az csak a fele volt a tízéves átlagnak, az új szabályozás miatt pedig ez évről évre csak rosszabb lesz és nagy valószínűséggel teljesen el fog tűnni a földekről bomba rizs – írja a Világgazdaság.
A durva visszaesése miatt az árak is durván elszálltak, három év alatt csaknem megduplázódott és kilónként öt eurónál (1900 forint) is többet kérnek érte a boltokban. Rafael Vidal paella szakács szakács szerint ez a rizsfajta azért közkedvelt alapanyag a paella készítésekor, mert az melegítéskor harmonikaszerűen tágul, ezért nehéz túlfőzni. Úgy tudni, hogy az Európai Bizottság már dolgozik a megoldáson.
VALENCIAI CSIRKÉS PAELLA RECEPTJE
Hozzávalók az alapléhez:
- 4 db felső csirkecomb
- 1 db sárgarépa
- 1 fej hagyma
- szemes bors
- 1 db paradicsom
- 1 mokkáskanál rozmaring
- 1,5 l víz
A "sofrito"-hoz:
- 2 fej hagyma
- 2 ek olívaolaj
- só
A paellához:
- 25 dkg rizottó rizs vagy bomba rizs
- 0,5 dl olívaolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- sáfrány
- 10 dkg zöldbab
- 2 db kaliforniai paprika
- 5 szem koktél paradicsom
Elkészítés:
- Az alapléhez a csirkecombokat megtisztítjuk, a répát megpucoljuk, a hagymát és a paradicsomot kettévágjuk, majd mindent felteszünk főzni. Intenzív lángon főzzük kb 1 órán át, ameddig a leve kb. a felére be nem forr.
- Amikor a combok megpuhulnak, kivesszük az alapléből, fontos, hogy ne főjön le a csontról és még melegen megsózzuk.
- A sofrito-hoz a hagymát apróra vágjuk, az olajon megpirítjuk és vízzel locsolgatva szakaszosan pároljuk, ameddig sűrű krémmé párolódik, kb. 40 perc alatt.
- A paellahoz olyan paella serpenyőt, vagy fém nyelű serpenyőt választunk, amit sütőbe lehet tenni. A fokhagymát pucoljuk meg és vágjuk apróra, a paprikákat és a zöldbabot vágjuk rusztikus darabokra, a koktélparadicsomokat vágjuk ketté.
- A serpenyőben pirítsuk aranybarnára a rizst az olívaolajon sóval és frissen darált borssal, majd öntsük egy kevés alaplevet rá, adjuk hozzá a sáfrányt és intenzíven főzzük. Ahogy sűrűsödik, mindig pótolva a levét alaplével.
- Amikor a rizs kezd megpuhulni, forraljuk sűrűre a levét és zárjuk el alatta a tüzet, majd keverjük bele a sofrito-t, paprikákat, a fokhagymát és a zöldbabot, végül helyezzük el rajta a csirkecombokat bőrös résszel felfelé és a koktélparadicsomokat.
- Süssük 200 fokra előmelegített sütöben addig, ameddig a bőr ropogós lesz (kb. 15 perc), majd melegen tálaljuk.
Ajánljuk még: