Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Kész horror, mire használták őseink a pálinkát: ezeket a szokásokat elképzelni is nehéz

A pálinka nemcsak ital, hanem orvosság is – így tartják sokan, akik ezt az erős, magas alkoholtartalmú italt a megfázás és az influenza kezeléseként is alkalmazzák. A pálinkához azonban kapcsolódik egy-két olyan népszokás, melyeket olvasni is szörnyű!

A pálinka az az ital, ami talán minden magyar háztartásban ott van a kamrában, ez az a vendégváró, koccintós nedű, amivel vidéken biztosan megkínálják az embert. Aki teheti, saját maga főzi a pálinkát, amit nem csak a baráti összejövetelek alkalmával fogyasztanak. A pálinka sokak szerint orvosság, amihez ráadásul számtalan néphagyomány kapcsolódik.

A pálinka kis mennyiségben orvosság

A pálinkát nemcsak úgy meginni lehet, hanem fel is lehet használni orvosságként, vagy a sütés során. A pálinka, vagyis az alkohol ugyanis remek szolgálatot tesz a fánksütés során, mivel meggátolja, hogy a tészta sok olajat vagy zsiradékot magába szívjon, így másnap is puha, foszlós lesz a kelt tésztából készült farsangi fánk.

A pálinka tisztító, gyógyító szereppel bír a hagyomány szerint. Nem véletlen, hogy sokan a megfázásos, influenzás tünetek enyhítésére is alkalmazzák, vagy magában, vagy egyfajta fűszeres gyógykoktélként fogyasztva. Ez utóbbinál a pálinkához mézet és reszelt friss gyömbért kell keverni, az így kapott ital pedig igazi immunerősítő, gyulladáscsökkentő szer.

Egyes vidékeken a pálinkát használták fogfájás, torok- és gyomorfájás enyhítésére, sebek gyógyítására. A Bamának nyilatkozó néprajzkutató, Burján István felidézi, hogy a fájó izületeket pálinkába mártott liliommal borogatták, illetve szokás volt a gyermekek születésekor félretenni egy üveg pálinkát, amit a gyerek felnőtté válásakor, vagy esküvője alkalmával fogyasztottak el.

Kész horror, mire használták még a pálinkát

A néphagyomány számtalan férjfogó vagy éppenséggel férjjósló praktikát ismer. Ilyen módszer például, hogy a lányok gombócba rejtik a kiszemeltek nevét tartalmazó papírdarabot, majd azokat megfőzik, és amelyik legelőször a felszínre jön, az a fiú lesz a lány férje. Az ólomöntés azt mutatja meg, hogy milyen foglalkozása van a jövendőbelinek, de koszorúvetéssel, a zsúpfedeles háztető ütögetésével és almafogyasztással is meg lehetett jósolni a leendő férj kilétét.

Van azonban egy talán ismeretlen, és talán méltán elfeledett férjjósló vagy jobban mondva férjfogó praktika, ami a pálinkához kötődik. Burján István kitért rá, hogy elődeink a havi tisztulásuk idején a vér egy cseppjét belekeverték a pálinkába, és ezt kínálták a vágyott férfinak, abban a reményben, hogy így kölcsönös lesz a vonzalom.

Pálinkával az alkoholizmus ellen

Kutyaharapást szőrével, azaz a bajt gyógyítsuk azzal, ami okozta. Nem biztos azonban, hogy azt az embert, aki túlzottan is rabja az alkoholnak, azt pálinkával kell gyógyítani. Őseink azonban nem pusztán az itallal, hanem egy borzasztó keverékkel próbálták kúrálni az alkoholizmust.

"A férjeknek, akik túlzottan rabjai voltak az italnak, feleségük egy elhunyt habzó szájából vagy a halott mosdatásához használt vízből cseppentett a pálinkába, ezzel itatva alkoholista urát, remélve, hogy ez véget vet az italozó kedvének" – árulta el a szakértő.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves