Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Meglepő ok: ezért lesz zöld a főtt tojás

default user icon
MME
A tojás igazi szuperélelmiszer, köszönhetően a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ízletes és sokféleképpen elkészíthető, gondolj csak a finom tojásalapú ételekre a hazai és a nemzetközi konyhában. Ha azonban túlfőzöd a tojást, máris búcsút inthetsz az egészséget védő hatásának, ráadásul a színe, az íze az állaga is megváltozik.

Biztosan észrevetted már, hogy ha a tűzhelyen felejted a tojásfőző edényt – és benne természetesen a tojásokat –, akkor a főtt tojássárgája szürkés-zöldes színű lesz, ami akár a fehérjét is megfestheti.

Mitől lesz zöld?

Míg a tojásfőzés során a tojásfehérje és a sárgája megszilárdul, elpusztulnak a baktériumok. Ez a jó része. Ha azonban tovább főzöd a tojásokat, mint szükséges lenne, a tojásfehérjében lévő kén hidrogén-szulfiddá alakul, és reakcióba lép a tojássárgájából kiváló vassal, amikor is vas-szulfid jön létre. Minél több szürkészöld van a tojássárgáján, annál több vas-szulfid van benne.

Még ha a túlfőtt tojások sárgája nem is tartalmaz az egészségre káros mennyiségben vas-szulfidot, akkor sem érdemes elfogyasztani. A túlfőtt tojás ugyanis elveszítheti tápanyagainak egy részét, például a vasat, és jelentősen lecsökkenhet a fehérjetartalma is. Fojtó, sűrű illata miatt nehezen fogyasztható lesz, a gumiszerűvé váló állaga pedig megnehezíti az emésztést.

Így főzd meg a tojást

Bár a kemény tojás főzési ideje nincs kőbe vésve, általában 6-8 perc alatt tökéletes és élvezhető lesz a végeredmény. Ha főzés után jeges fürdőbe meríted a tojást, könnyebben eltávolíthatod a héját.

Ezek is érdekelhetnek

Friss