Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tavaszi megfázás, nátha? Gyógyulj a természet patikájából!

default user icon
MME
Egyes növények erős antibakteriális hatását már évszázadok óta ismerik, és használják is a különféle betegségek gyógyításban, megelőzésben. Ha körülnézel, biztosan találsz a konyhában, kamrában olyan alapanyagokat, amelyek megfelelően alkalmazva szinte antibiotikumként használhatóak. Mutatjuk, mivel erősítheted az immunrendszeredet!

Lassan itt a jó idő, búcsúzik a tél, és ilyenkorra többnyire már teljesen kimerül a szervezet vitaminraktára, ezért még védtelenebbé válunk a vírusokkal, baktériumokkal szemben. A jelenlegi változékony időben különösen jó barátunk lehet a méz, a kurkuma, a fokhagyma és a gyömbér – együttes hatásuk pedig egyenesen verthetetlen!

Méz

A kincset érő aranyló finomság rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot és enzimet tartalmaz: van benne kálium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálcium, nátrium, cink, emellett gazdag B-vitaminokban és C-vitaminban is. Baktériumölő hatású, remekül csillapítja a gyulladást, így meghűléses panaszokra, torokfájdalomra, torokgyulladásra, égési sérülések gyógyítására is használhatjuk. Csökkenti a bőrgyulladást, és a diabéteszes vagy a herpesz okozta fekélyeket is gyógyítja. Kedvező tulajdonságai miatt remekül erősíti az immunrendszert, fáradtság ellen is hatásos.

Kurkuma

Világszerte nagy a népszerűsége, az ősi Indiában például „Arany Istennőnek” nevezik csodálatos tulajdonságai miatt. Hatóanyaga a kurkumin, ami több mint 150-féle jótékony hatással bír, sokféle betegséget meggyógyít, és még többnek a megelőzésében segít. Erős gyulladáscsökkentő hatású, emellett véd az oxidatív stressz okozta károktól. Egyes daganatos megbetegedések kivédésében is segíthet, valamint fenntartja az érrendszer egészségét és a megfelelő koleszterinszintet. Emellett a máj és vese működését is segíti, kezelhetjük vele a gyomor- és reumás panaszokat, csökkenti az ízületi gyulladást. Az Alzheimer-kór, a trombózis és az infarktus megelőzése érdekében is fogyaszthatjuk.

Beszerezhetjük porított formában, ezt mindig zárt üvegben, tasakban kell tárolni, hűvös helyen. A friss kurkuma gyökerét a hűtőben érdemes tartani, mivel meleg hatására a benne lévő értékes olaj elpárolog.

Fokhagyma

Az egyik legerősebb természetes antibakteriális hatóanyaggal bíró fűszernövényünk, többféle betegség ellen is be lehet vetni. Gyógyhatását már több kutatás is bizonyította, ráadásul jellegzetes íze remekül fűszerezi az ételeket. Közel kétszáz aktív hatóanyagot: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, aminosavakat tartalmaz, és megakadályozza egyes baktériumok elszaporodását, így antibiotikumként is használhatjuk. Emellett gomba- és vírusellenes hatása is erős, ezért vethetjük be például a herpesz ellen. Értisztító tulajdonsága is van, így kiváló a immunstimuláló, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Az ételekbe nemcsak az íze miatt érdemes rakni, hanem azért is, mivel magas tápanyagtartalma miatt támogatja az emésztést. Van benne A-, B-, C- és E-vitamin, illetve nitrogén, foszfor, kalcium, magnézium, kálium, így részt vesz az immunrendszer erősítésében.

Gyömbér

A gyömbér egy természetes gyógynövény, amelyet fűszerként világszerte használnak. Jótékony tulajdonságainak köszönhetően sokan gyakorlatilag orvosságként tartják számon. Görcsoldó, hányingercsökkentő, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai szinte csodákat tesznek a szervezetünkkel.  Antibakteriális hatása miatt remekül használható a légúti megbetegedések kezelésében, jól oldja a nyákot, így támogatja a váladék felköhögését, kiváló a meghűléses nyavalyák ellen. A gyömbér gazdag forrása az A-, C-, E- és B-komplex-vitaminoknak, ezenkívül sok magnéziumot, foszfort, káliumot, szilíciumot, nátriumot, vasat, cinket, kalciumot és béta-karotint tartalmaz. A gyömbér gyógyító hatásait élvezhetjük a friss vagy a szárított, őrölt gyömbérben, de fogyaszthatjuk ivólé vagy olaj formájában is.

Immunerősítő keverék hozzávalói:

  • 4-5 cm gyömbér meghámozva
  • 4-5 cm kurkuma meghámozva (vagy 2 teáskanál kurkumapor)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek méz
  • 1 ek almaecet
  • 1/2 db citrom leve

Elkészítése:

A gyömbért, a kurkumát (ha egészet használunk) és a fokhagymát reszeljük le egy tálkába, öntsük hozzá az almaecetet, a citromlevet és a mézet, és keverjük össze. Naponta többször együnk belőle egy teáskanálnyit, de soha nem éhgyomorra! Igyunk hozzá tiszta vizet.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek