hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teljesen legatyásodott a sztárséf, több étterme is a csőd szélén

default user icon
MME
A híres séfnek már 2021-ben is több mint 300 alkalmazottól kellett megválnia az extrém magas infláció és az ebből adódó veszteségek miatt. Ha pedig ez nem lenne elég, az étteremlánc még ki sem mászott a koronavírus-járvány okozta gödörből, de már a fogyasztói árak brutális növekedésével is meg kell küzdenie.

Gordon Ramsay tavaly 6,8 millió fontos veszteséget könyvelhetett el, ami forintosítva egy picivel több mint 3 milliárdos deficitet jelent, ami leginkább a koronavírus-járványból adódó megszorításoknak volt köszönhető. Ennek hatására a világhírű séf kénytelen volt megválni több mint 300 alkalmazottjától is, ám a rémálom számára még idén sem ért véget. Étteremláncát most a fogyasztói árak növekedéséből adódó nehézségek sújtják.

A Gordon Ramsay Restaurant Group egyébként 35 étteremmel büszkélkedhet az Egyesült Királyságban, de tengerentúlon is további 13 vendéglátó egysége van. A Fine Dining Lovers arról is beszámolt, hogy a lánc korábban, a koronavírus miatt elrendelt öt hónapig tartó bezárások kezelésére 3 millió font (1,5 milliárd forint) állami támogatást kapott, ám úgy néz ki, még így is nehéz meló lesz egyben tartani étteremhálózatát a jelenlegi formájában.

A rekordmagas infláció, a vásárlási kedv csökkenése, az ellátási lánc okozta problémák és a folyamatosan dráguló élelmiszerköltségek olyannyira kilőttek, hogy bármelyik pillanatban a bezárások szélére sodorhatja az éttermeket. A Bank of England arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságnak az ukrán háború miatt is egy igen komoly recesszióval kell szembenéznie 2022 negyedik negyedévében, ami leginkább az emelkedő energiaköltségek számlájára írható.

Szakértők azt jósolják, hogy akár 20 százalékos bevételkieséssel is számolnia kell Ramsay étteremláncának, ilyenre legutóbb pedig az omikron-variáns megjelenésekor volt példa. Természetesen ők sem ülnek tátott szájjal, várva a sült galambot, hanem igyekeznek minden költségen csökkenteni, a veszteséget csökkenteni. Mint mondják, a legfőbb cél az, hogy elkerüljék az esetleges bezárásokat, vagy ha ez elkerülhetetlen, akkor azt, hogy minél kevesebb egység ajtajára kerüljön lakat. Persze az sem jött jókor, hogy a Bank of England 50 bázisponttal, 1,75 százalékra emelte a brit jegybanki alapkamatot, ami igen hajmeresztőnek mondható.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss