Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szörnyű dolgokat művel a testeddel, ha sok rántott csirkét eszel

default user icon
MME
A rántott csirkemell sokak kedvenc étele, ami bármilyen körettel tökéletes. Azonban a jóból is megárt a sok. Ha hetente többször eszünk rántott, panírozott, olajban sült csirkét, akkor kellemetlen testi tünetekkel szembesülhetünk és hosszútávon sem tesz jót az egészségünknek.

1. Puffadás

A zsíros, fűszeres ételek, mint például a rántott csirke is, lassan emészthetők, ezért könnyen puffadást okozhatnak. A sült ételekben sok a telített zsír, ez megterheli az emésztést, a gyomrot, a beleket egyaránt. A puffadás mellett hányinger és hasmenés is előfrodulhat azoknál, akik érzékenyebbek.

2. Hízás

A csirkemell ugyan alacsony kalóriatartalmú, fehérjében pedig gazdag, éppen ezért fogyókúrához is ajánlott hús, de a sült csirke több kalóriát tartalmaz, mint egy sima natúr csirkemell szelet. Ha a hússzeletet olajban, vagy zsírban sütjük, akkor az felveszi, magába szívja a zsiradékot. Ez pedig nemcsak súlygyarapodáshoz vezethet, hanem rossz hatással lehet a szív-és érrenddszer működésére is. Mellesleg sokan elcsábulnak, hogy ha gyorsétteremben esznek rántott csirkehúst, akkor krumplit kérnek mellé, vagy hamburger zsemlében fogyasszák el. Ezek az ételek szintén nyomot hagynak a hasi zsírpárnánkon.

3. Levertség

Megettél egy adag fűszeres, rántott csirkeszárnyat, majd azt érzed, hogy fáradt vagy? A szerotonin, más néven örömhormon felel azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A szerotonint főként a gyomor-bél rendszer állítja elő. Ha sok olajban sült húst eszünk, akkor az emésztőrendszerünk a már fent említett problémákkal küzdhet. A gyulladt bélrendszer pedig gátolhatja az örömhormon előállítását.

4. Korai halál

Drámaian hangzik, de egy 2019-ben közzétett tanulmány szerint azoknál az 50-80 közti nőknél, akik naponta ettek rántott ételt, 13%-kal nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt, mint azok, akik kevesebbszer fogyasztottak olajban sült csirkét. A tanulmány szerint a rántott ételek rendszeres fogyasztása összefüggésben van a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásával.

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA RENDSZERESEN ESZEL KRUMPLIT >>>

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA TÚL SOK SÓT ESZEL >>>

Ezek is érdekelhetnek