Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez történik a testeddel, ha túl sok sót eszel

default user icon
MME
"Úgy szeretlek édesapám, mint a sót!" - ki ne emlékezne a népmesére, amelyben a királylány ezt válaszolja az édesapjának, amikor megkérdezi tőle, hogy mennyire szereti. És valóban, só nélkül nehezen tudjuk elképzelni az ételeinket. De mi történik akkor, ha túl sósan eszünk?

Sózzuk a húslevest, a sült krumplit, a vajas-, vagy zsíros kenyeret, de megszórjuk sóval a paradicsomot és paprikát is. Szeretjük a sós mogyorót, a ropit és a chispet is majszolni, de hol a határ?

A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. A szakemberek szerint egy felnőtt napi sóbevitele maximumum 5 gramm, azaz egy tesákanálnyi lehetne. Egy korábbi tanulmány szerint Magyarországon az átlagos sóbevitel nőknél 12 gramm, míg férfiaknál 17,2 gramm naponta. Pedig nem árt odafigyelni arra, hogy mennyi sót fogyasztunk, ugyanis hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhat, ha túl sok sót eszünk.

Magas vérnyomás

A túlzásba vitt sóbevitel magas vérnyomást okozhat, de agyvérzéshez, vagy szív- és érrendszeri problémákhoz is vezethet. A só megköti a vizet, így az érpályában keringő vér térfogata megnő, roncsolódik az érfal, ezáltal nagyobb az érelmeszesedés kockázata, ami érelzáródást is okozhat.

Vesebetegségek

A túl sok nátriumot tartalmazó étrend akadályozza a veseműködést, és növelheti a vizeletben található fehérje mennyiségét, ami a vesebetegségek egyik legfőbb kiváltó uka. A magas nátrium tartalmú ételek ráadásul a vesekő kialakulásának kockázatát is növelik. A krónikus vesebetegségekben szenvedőknek az orvosok sószegény étrendet javasolnak.

ödémák kialakulása

A só megköti a vizet, a szervezet pedig el kezdi tartalékolni a felesleges folyadékot. A szövetek között felhalmozódó víz miatt ödéma képződik – bokaduzzanat, tüdővizenyő alakul ki. Ha csökkented a só mennyiségét, akkor elképzelhető, hogy már néhány napon belül látni fogod a hatását és vékonyabbnak érzed magad, mert a felesleges víz távozik a szervezetedből, megszűnik a puffadás.

Gyomorfekély

A sóban gazdag ételek fogyasztása növelheti a gyomorfekély kialakulását is. A gyomorban jelenlévő túlzott sókoncentráció nagyobb aktivitásra készteti a Helicobacter Pylori baktériumot, ami számos gyomorbetegség, például a fekély kialakulásáért is felel.

FejfájáS

Ha túl sok sót eszünk, a fejünk is gyakrabban fájhat. Egy kutatás szerint azoknál az egyéneknél gyakrabban tapasztaltak fejfájást, akik több sót vittek be a szervezetükbe. A fejfájás még a normális vérnyomásnál is előjött a túlzott sófogyasztóknál. Ráadásul a magas sóbevitel az agyi koncentrációt is csökkentheti. A túl sok só kiszáríthatja a szevezetet, ilyenkor romlik a memória, a figyelem, és a koncentráció.

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA TÚL SOK CUKROT ESZEL! >>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA EGY IDEIG NEM ESZEL HÚST >>> 

EZ TÖRTÉNIK A TESTEDDEL, HA MINDEN NAP ESZEL ZABKÁSÁT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss