Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hoppá! Korai halált okozhat a rántott csirke

default user icon
MME
El sem tudod képzelni a vasárnapi ebédet rántott csirke nélkül? Nyugi, mi sem! Éppen ezért némi fenntartással kezeljük egy friss tanulmány eredményét, miszerint a rántott ételek rendszeres fogyasztása összefüggésben van a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a kettes típusú diabétesz kialakulásával.

A BMJ című egészségügyi szaklapban megjelent tanulmányban több mint százezer 50 és 79 év közötti (tehát már klimaxon átesett) amerikai nő étrendjét követték figyelemmel 18 éven keresztül kérdőíves adatok alapján, 2017 februárjáig. Ez idő alatt 31 588 nő halt meg, közülük 8 358-an szívproblémák miatt. 

Megállapították, hogy azok a nők, akik naponta legalább egyszer fogyasztottak rántott csirkét, 13%-kal nagyobb eséllyel haltak meg idő előtt. Azok pedig, akik rántott halat fogyasztottak rendszeresen, 7%-kal nagyobb eséllyel haltak meg korábban. Ezek alapján kimutatták, hogy a rántott ételek rendszeres fogyasztása a kettes típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásával is összefüggésben van.

A tanulmány eredményei nem feltétlenül igazak minden emberre, egyelőre csak a vizsgált nemre és korcsoportra lehet őket kijelenteni, de a kutatócsoport szerint más nemre és korcsoportra is hasonlóak lehetnek a hatásai. Emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a korai halálozásokban más tényezők is szerepet játszhattak, például a sütéshez használt olaj típusa is. Egy spanyol tanulmányban például nem találtak összefüggést a rántott ételek és a korai elhalálozás között, mert a lakosság nagy része olívaolajat használ a sütéshez.

A témában tehát még további kutatásokra és pontosabb eredményekre lesz szükség, de ha hetente 1-2 alkalommal fogyasztunk rántott csirkét, talán nincs okunk aggodalomra. Minden estre kikértük egy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) véleményét is a témával kapcsolatban. Ha a feltett kérdéseinkre megérkeznek a válaszok, frissítjük cikkünket.

UPDATE: „Ma már meggyőző tudományos bizonyítékok támasztják alá azt a tényt, hogy a túlsúly, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas sóbevitel mellett a  transz- és telített zsírok jelentős fogyasztása hozzájárul a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásához. A rántott ételek esetén egyrészt az alapanyag jelenthet kockázatot  (amennyiben magas zsírtartalmú húst/sajtot választunk), másrészt pedig  maga a technológia, vagyis a sok zsiradékban sütés. A sütés során, a hő hatására ugyanis a zsiradékban megnő a telített zsírsavak aránya, illetve egyes esetekben az éttermi körülmények között feltálalt rántott  ételek elkészítéséhez olyan ipari zsiradékot használnak ami magas transz  zsírsav tartalmú. Ez utóbbi egyébként szerencsére Magyarországon nagyon  szigorúan szabályozott és pozitív irányban változott az elmúlt években. Szintén növeli a kockázatot ha a sütőzsiradékot nem cserélik rendszeresen. Az előzőek miatt a rántott ételek (legyen az hús, hal, lángos vagy bármi) fogyasztását alkalmanként, hetente legfeljebb egyszer ajánljuk. Mérsékelheti a rizikót ha a bundázott fogásokat a lehető legkevesebb zsiradékkal, kevés olajjal meghintve sütőben sütjük” - fejtette ki véleményét a MDOSZ.

 

VIGYÁZAT! SÚLYOS ALLERGIÁT OKOZHATNAK EZEK AZ ÉTELEK>>> 

ÓVATOSAN A CHIA MAGGAL: EMÉSZTŐRENDSZERI GONDOKAT OKOZHAT!>>> 

ÓVATOSAN A TEHÉNTEJJEL! VÉRSZEGÉNYSÉGET OKOZHAT, HA TÚL KORÁN KAP A GYEREK>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss