Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Mákos-kesudiós csavart bejgli

> 90 perc
rafinált
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg süteményliszt
  • 15 dkg margarin
  • 8 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag instant narancshéj
  • 1 tk vanília aroma
  • 2 db tojássárgája
  • Az aszalt szilvás- mákos töltelékhez:
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 20 dkg őrölt mák
  • 15 dkg aszalt szilva
  • 1 db citrom reszelt héja
  • méz
  • vaníliás cukor
  • Az aranymazsolás-kesudiós töltelékhez:
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 20 dkg őrölt kesudió
  • 5 dkg aranymazsola
  • 1 tk őrölt kardamom
  • méz
  • vaníliás cukor
  • rum

Elkészítés

  1. A bejgli tésztájához a tejet a tojássárgájával és az élesztővel elkeverjük (nem szükséges felfuttatni). A lisztet összekeverjük a porcukorral, a sóval, a vaníliával, narancshéjjal, majd elmorzsoljuk a vajjal, és hozzáadjuk a tejes részt. Rugalmas, de nem túl lágy tésztát kell kapnunk.
  2. Amint összeállt a mákos-kesudiós csavart bejgli tésztja, 4 egyenlő részre osztjuk - tanácsos mérleggel lemérni - cipókat formálunk belőle, letakarjuk, majd fél órát pihentetjük hűtőben. 
  3. Elkészítjük a töltelékeket. 

    1. Az aszalt szilvás-mákos töltelékhez a kristálycukrot megolvasztjuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a feldarabolt aszalt szilvát, a mákot, a mazsolát és a citromhéjat. Kihűlés után két részre osztjuk.

    2. Az aranymazsolás-kesudiós töltelékhez a kristálycukrot megolvasztjuk, és a forralt tejjel csomómentesre keverjük, majd belekeverjük a többi összetevőt. Kihűlés után két részre osztjuk.

  4. A tésztákat kb. 30x15 cm-es téglalapokká nyújtjuk. A kihűlt töltelékeket szétterítjük rajta úgy, hogy minden oldalon egy-egy cm-el kisebb legyen a tésztánál. A tészta két oldalát felhajtjuk, feltekerjük a süteményt, majd összefonjuk a kétféle bejgli rudat.
  5. Sütőlemezre rakjuk a bejglifonatokat, és lekenjük tojássárgájával. Hűvös, száraz helyen pihentetjük, míg meg nem szárad és ki nem cserepesedik rajta a tojás. Ezután vékonyan lekenjük tojásfehérjével, és ismét szárítjuk. Három helyen átszúrjuk egy hurkapálcával, és 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd vegyük 170 fokra csökentjük a hőmérsékletet, és további 15 percig sütjük, amíg szép, aranybarna színe nem lesz.

    Ajánljuk még:

Megjegyzés

Csavart kalácsot, már sokan készítettek, de szerintem bejglit nem. Az ötlet az egyik magazinból származik, a tölteléket pedig már én találtam ki hozzá, mert szerintem kétféle ízesítéssel sokkal érdekesebb, és finomabb is. Arról nem is beszélve, milyen mutatós a karácsonyi asztalon. Nem nehéz az elkészítése, de odafigyelést, türelmet igényel! - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss