Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Diós, mákos és gesztenyés bejgli

75 perc
mester
megfizethető
6 adag
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej
  • Diófélék

Elkészítés

  1. A töltelékekhez az aszalt szilvát feldaraboljuk, és a mazsolával, külön-külön edényben, beáztatjuk kb. 4-4 cl rumba.
  2. A mákos és diós töltékhez a tejet felforraljuk a cukorral, félrehúzzuk, a többi belevalóval összekeverejük, lehűtjük.
  3. A gesztenyét összetörjük, a többi hozzávalót belekeverjük. (A töltés előtt - ha szükséges - javítsunk a töltelékek állagán a hozzávalókból picit adagolva - fontos, hogy viszonylag nehezen kenhetők legyenek!)
  4. A tésztához a lisztben előbb a margarint, majd az élesztőt szétmorzsoljuk, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és 3 cipót formázunk. Letakarva 15 percig pihentetjük (nem lágy a tészta).
  5. Egyenként téglalap formára (kb. 29x34 cm) kinyújtjuk, rákenjük a töltelékeket, a széleken kb. 1,5-2 cm-t üresen hagyunk. Feltekerjük, a két szélét benyomkodjuk, és a tepsibe helyezzük.
  6. A tojássárgáját pici fehérjével összekeverjük, a rudakat lekenjük vele, langyos helyen pihentetjük, amíg a tojás meg nem szárad rajta. (Az idő függ a helyiség hőmérsékletétől, de kb. 23-24 fokon 1,5-2 órát kell hagyni rá.)
  7. Amikor a tojás megszáradt a bejgliken, újra lekenjük tojásfehérjével, hidegre tesszük fél órára.
  8. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük. Megszurkáljuk a rudakat egészen az aljáig, majd a sütőbe toljuk, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
  9. A tepsiben hagyjuk kihűlni, hűvös helyen lefedve tároljuk, másnap szeleteljük.

Megjegyzés

A mákos és diós töltelékhez a cukrot emelhetjük kb. 2-3 dkg-val, én szándékosan nem csináltam édesre, kiválthatjuk mézre, nád- vagy nyírfacukorra.

A tészta láthatóan nagyon vékony a töltelék mennyiségéhez viszonyítva, ezért ügyeljünk arra, hogy az összegyúrt tészta és a töltelék ne legyen lágy!

A mákos és diós töltelékhez fele mazsolát, fele vörös áfonyát használtam.

Az ünnep előtt 3-4 nappal előbb el szoktam készíteni a bejglit, egyenként alufóliába tekerem, és hűvös helyen (10 fok körül) tárolom. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss