A sütőtök maga a megtestesült egészség : magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma, gazdag vasban és kalciumban. Tisztítja a vért, segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, valamint jótékonyan hat a bőrre. Mivel a kalóriatartalma alacsony, gyakorlatilag annyit ehetünk belőle, amennyi jólesik, használjuk ki a zöldség szeptembertől januárig tartó szezonját. Készítsük el ménél többféle képpen, készítsünk belőle krémlevest vagy süteményt, próbáljuk ki köretnek, vagy tésztákhoz feltétként - a receptek sokszínűségének csak a képzeletünk szabhat határt - de a legcsodálatosabb mégis az, hogy csupán felszeletelve, sütőbe dobva a legfinomabb, legegészségesebb őszi csemege készülhet belőle. Tény, hogy elronthatatlan, de azért ennek is megvan a csínja-bínja, hogyan lesz tökéletes!
Melyik válasszuk? nem tök mindegy!
Az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült. Ezek a legnépszerűbb, leggyakoribb fajták:
- Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.
- Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.
- Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.
- Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.
- Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.
ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES SÜTŐBEN SÜLT SÜTŐTÖK
- A sütőtököt alaposan megmossuk, majd félbe, negyedekbe vágjuk.
- A magokat eltávolítjuk, és végül 2-3 ujjnyi vastag szeletekre feldaraboljuk.
- A szeleteket sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe tesszük.
- Az egészet letakarjuk alufóliával, és így sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben kb.10-15 percig.
- A fóliát levesszük, és további kb. 40-50 percig, vagyis puhulásig sütjük, majd a sütőt kikapcsolva, kb. még 10-15 percig pihentetjük a tökszeleteket.
- Ízlés szerint fogyasztjuk önmagában, vagy mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de használhatjuk alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is.