Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha így sütöd a sütőtököt, mézédes és vajpuha lesz - íme a trükk!

Az ősz nem teljes a sütőtök nélkül: esszük, isszuk, levesként és süteményben, köretekbe, rakott ételekbe tesszük - ám a legjobb mégiscsak az, amikor csak felszeletelve bedobjuk a sütőbe, és már készen is van az édes, krémes őszi csemege! De hogyan érhetjük a legjobb ízt és a tökéletes álllagot? Máris mutatjuk a trükköt!

sütőtök maga a megtestesült egészség : magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma, gazdag vasban és kalciumban. Tisztítja a vért, segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, valamint jótékonyan hat a bőrre. Mivel a kalóriatartalma alacsony,  gyakorlatilag annyit ehetünk belőle, amennyi jólesik, használjuk ki a zöldség szeptembertől januárig tartó szezonját. Készítsük el ménél többféle képpen, készítsünk belőle krémlevest vagy süteményt, próbáljuk ki köretnek, vagy tésztákhoz feltétként - a receptek sokszínűségének csak a képzeletünk szabhat határt - de a legcsodálatosabb mégis az, hogy csupán felszeletelve, sütőbe dobva a legfinomabb, legegészségesebb őszi csemege készülhet belőle. Tény, hogy elronthatatlan, de azért ennek is megvan a csínja-bínja, hogyan lesz tökéletes!


Melyik válasszuk? nem tök mindegy!

Az első, és legfontosabb lépés a vásárlás: amellett, hogy mindig ép héjú és kocsányú darabokat válasszunk, az is nagyon fontos, hogy legyünk tisztában azzal, melyik tök, milyen ízvilágú, milyen textúrájú lesz, ha megsült. Ezek a legnépszerűbb, leggyakoribb fajták:

  • Kanadai sütőtök: Vékony nyak, szélesedő alsórész adja a jellegzetes harangalakot, színe jellemzően halvány narancs, belseje közepesen édes. Krémes textúrájú, gazdag ízvilágú.
  • Piros hokkaido vagy japán sütőtök: Harsány narancsszínű héjú. Intenzív, édes, gesztenyére emlékeztető ízű.
  • Nagydobosi sütőtök, úritök: Lapított gömb alakú, erősen bordázott. Világos kékes-szürkés héja vékony, kemény, bőrszerű. Húsa narancssárga, édes.
  • Delicata tök, édesburgonya tök: Héja sárga színű zöld csíkozással. A vékony héja ehető. Ízre kissé földes.
  • Provance-i muskotály sütőtök: Lapított gömb alakú, bordázott terméssel, ami okker barna lesz éretten. A húsa intenzív narancsvörös és nagyon aromás, muskotályos ízű.

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES SÜTŐBEN SÜLT SÜTŐTÖK

  1. A sütőtököt alaposan megmossuk, majd félbe, negyedekbe vágjuk.
  2. A magokat eltávolítjuk, és végül 2-3 ujjnyi vastag szeletekre feldaraboljuk.
  3. A szeleteket sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe tesszük.
  4. Az egészet letakarjuk alufóliával, és így sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben kb.10-15 percig.
  5. A fóliát levesszük, és további kb. 40-50 percig, vagyis puhulásig sütjük, majd a sütőt kikapcsolva, kb. még 10-15 percig pihentetjük a tökszeleteket.
  6. Ízlés szerint fogyasztjuk önmagában, vagy mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de használhatjuk alapanyagként pite, muffin  vagy kevert sütemény készítéséhez is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss