Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Itt a nagy sajtos pogácsa teszt - ezt vedd meg, ha nincs időd sütni a vendégeknek!

Itt a Kárpát-medencében mágikus erővel hódít a pogácsa. Többfajta ízesítés, többfajta recept, de valahol mégis összetartoznak. Többnyire sós sütemény, amit sokan fogyasztanak egyéb étel mellé, mint mondjuk a gulyásleves.

Hamuban sült fajtájáról a népmesegyár már többezer alakalommal megemlékezett, így mi inkább a héten a sajtos pogácsákat vettük célkeresztbe. A legtöbb bolt már rendelkezik „helybenpék” szolgáltatással, aminek hozadéka, hogy ha jól időzítünk, akkor friss sajtos pogácsát vehetünk. A teszt során több darabot vettünk mindenhol és ezeket mérlegeltük. A súlyuk egy átlagszám, de egyiknél sem tapasztaltunk nagy kilengéseket, többnyire 2-3 gramm eltérés a megszokott.

Tesco

Kicsit csónak formája van, nem éppen tökéletesen kerek, ahogy azt a nagykönyv előírná. Megemelve egészen nehéznek érződik, aminek oka, hogy alsó fele rendesen tömör tészta. A sajt réteg jó ropogós rajta, viszont nagyon vékony, ami miatt azonnal lepereg, ahogy ráharapunk. Ízre a tészta visz mindent, a sajtot alig érezni. Különösebben maradandó élményt nem okozott.

Adatok: 102 gramm, 109 Ft

Fornetti

Színre szegény mintha nem kapott volna elég sütést, albínóbb fajta, ha rápillantunk. Könnyen harapható, nem olyan vészesen tömör. A sajt réteg ropogós itt is, de annyi toldással, hogy ennek bizony van egy kevés füstös aromája. Összességben nem rossz, de egy perc sütés még ráférne.

Adatok: 84 gramm, 140 Ft

Penny

Érezhetően könnyebb példány, szinte fennmarad a levegőben. Ahogy félbevágjuk/beleharapunk érezzük is, hogy ez rendesen szellős. Az egész körbe ropogós, alja és teteje is egyben, de még talán az oldala is. A sajt íze csipet füstöt rejt magában aroma oldalról. Mennyisége pont elegendő és sokkal jobb így aranyait tekintve, mint egy kétszer ennyi tésztából készült pogácsa esetében.

Adatok: 51 gramm, 59 Ft

Aldi

Ez is már az elején elárulja magáról, hogy rendesen meg van küldve. Nem könnyű, ez már pont akkora súly, amiből érezzük, hogy elegendő egyet is megenni. Nincsen elaprózva, rendesen tartalmaz tésztát. Ízre a sajt sajnos szinte észrevehetetlen, mindent elnyom a tészta ízvilága. Arányokon javítani lehetne könnyedén és akkor patentebb lenne ez is.

Adatok: 98 gramm, 99 Ft

Spar

Közép kategóriát képviseli súlya alapján, talán ez a legideálisabb. Ez is jól alkalmazza a többirányba ropog elméletet. Fent-lent és körbe szinte az egész. A tészta inkább az alsó felén tömörebb, felette szellősebb. A sajt jó, mennyiségre is oké, de legjobb, hogy íze is van, ami sokáig kitart.

Adatok: 75 gramm, 99 Ft

Lidl

Igazi felhőkarcolónak számít a többi mellett, annyi kiegészítéssel, hogy ferdesége miatt, akár pisai ferde torony géneket is kaphatott. Aljában találunk egy kisebb légbuborékot, ez viccesen könnyeddé teszi azon részét. A sajt ropog és kicsit füstölt ízű. Arányaiban jó, nincsen túlerőben aránytalanul egyik hozzávaló sem.

Adatok: 80 gramm, 99 Ft

Lipóti

Feketebárány, mert nem telibe leveles vagy sima pogácsa, hanem burgonyás-sajtos. Ennek oka, hogy a kiszemelt Lipóti üzletben 3 alkalommal is hiányba futottunk, amikor a leveles pogácsát kerestük. Külsőre is remekül látszik az eltérés. Ízre megvan a burgonyás jelleg és a sajt is kifejezetten sok rajta, de ízre nem olyan meggyőző már. Karakteresebb sajttal nagyon adná, de így annyira nem csudálatos az összhatás.

Adatok: 88 gramm, 200 Ft

Ítélet

Kifejezetten szoros volt a heti első három helyezett versenye. Sokaknak a Penny laza állaga tetszett, de picit valahogy mégis előrébb sorolták nála a Lidl és a Spar pogácsáját. Utóbbi esetében legnagyobb pozitívumot a ropogós állaga nyújtotta kétségkívül.

A Lipóti a burgonyás csalással nagyon nem vehető egy kaptafára a többi versenyzővel, de valójában olyan veszettül nagyot nem is szólt. Az Aldi esetében lehet csak egy silányabb sütés eredményét sikerült begyűjteni, és talán máskor jobban szól, de ez most náluk a héten eléggé jellegtelen lett.

  1. Spar
  2. Lidl
  3. Penny
  4. Fornetti
  5. Tesco
  6. Aldi
  7. Lipóti

ITT A NAGY BACON-TESZT! ELÁRULJUK, MELYIKET SÜSD MEG REGGELIRE 

BRUTÁLISAN ROPOGÓS, FŰSZERES, ÍZLETES - ZÖLDSÉG CHIPSEKET TESZTELTÜNK>>> 

"KEMÉNY, MINT A 3 HETES KENYÉR" - FEHÉRJESZELETEKET TESZTELTÜNK>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss