Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Őszi édességek

A nyár elmúlt: az itthon érő gyümölcsök többsége sajnos eltűnt a piacokról. A hűvösödő vasárnap délutánokat azonban szebbé varázsolhatod az ősz kedvenceivel, a szilvával, a szőlővel. Az évszak ajándékait fogyaszthatod nyersen vagy kompótként, de süthetsz belőlük remekbe szabott lepényeket is - csak a fantáziádat kell használnod!

 

Íme egy kis kedvcsináló!

Töltött alma kehelyben

Hozzávalók 4 személyre:
4 db alma
1 citrom reszelt héja és leve
2 dkg étcsokoládé
5 dkg mandulás vagy diós puszedli
vaj a sütőformához
1 tojás
2 evőkanál sárgabarackíz
4 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
gyümölcs a díszítéshez, ízlés szerint

Előkészítés: Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk. Az üreget kissé megnagyobbítjuk, és az almát kívül-belül citromlével bedörzsöljük, hogy ne barnuljon meg. A csokoládét és a puszedlit apróra vágjuk, összekeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A csokoládés puszedlit a reszelt citromhéjat és a sárgabarackízt összekeverjük.  Az almákat üregükkel felfelé tűzálló tálba helyezzük, megtöltjük a csokoládés keverékkel, és alufóliával lefedve 45 percig sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni. A cukrot összekeverjük a keményítővel és a tojással, a hideg tejet vékony sugárban beleöntjük, és simára keverjük. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik, majd a vaníliás cukorral ízesítjük. A krémet szétosztjuk négy kehelybe, a sült almákat óvatosan ráültetjük, és friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 345 kcal

Áfonyás lepények

Hozzávalók 4 személyre:
3 db tojás
1 evőkanál porcukor
1 tasak vaníliás cukor
2,5 dl főzőtejszín
10 dkg rétesliszt
1 citrom reszelt héja
25 dkg áfonya (befőtt)
1 evőkanál dkg vaj

Előkészítés: A tésztához a tojások sárgáját a cukorral és a vaníáliás cukorral kikeverjük. A tejszínnel felengedjük, majd a lisztet meg a citromhéjat beleszórva simára verjük. 20 percig pihentetjük. Az áfonyabefőttet leszűrjük, kétfelé osztjuk.

Elkészítés: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a tésztamasszába forgatjuk. Egy kevés vajat palacsintasütőben vagy teflonserpenyőben megforrósítunk, és 2 evőkanálnyit tésztát öntünk bele. Ne hagyjuk nagyon elterülni, hogy kisebb, de vastagabb lepényeket kapjunk. A palacsintát lassú tűzön sütjük, és amikor már buborékokat látunk a tetején, egy kevés áfonyát szórunk rá, így sütjük teljesen át. Tálra csúsztatjuk, és melegen tartjuk. A többi tésztával ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart, az áfonya egyik felét sütjük így a palacsintákba. A maradék áfonyát a végén a palacsintasütőben egy kevés vajon fél percig pároljuk, és a kész palacsinták tetejére szórjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 308 kcal

Bundás szilva

Hozzávalók 4 személyre:
12 db szilva
12 szem mandula
2 tojás
15 dkg liszt
1 dl fehérbor
2 evőkanál olaj + a sütéshez
1 evőkanál cukor
porcukor a szóráshoz

Előkészítés: A szilvákat megmossuk, megszárítjuk, kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk. A magok helyére mandulákat ültetünk.

Elkészítés: A lisztet a borral, 2 evőkanál olajjal, a tojások sárgájával, valamint egy csipetnyi sóval sima tésztává keverjük. A tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk, majd ezt óvatosan belekeverjük a tésztába. 20 percig pihentetjük. A sütéshez annyi olajat melegítünk, amennyi a szilvákat ellepi. A szilvákat belemártjuk a tésztamasszába, és a forró olajban aranybarnára sütjük. Lyukas főzőkanál segítségével kiszedjük, lecsepegtetjük, és nedvszívó papíron alaposan leitatgatjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 383 kcal

Rumos ringló tésztával

Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 rúd vanília
80 dkg ringló
3 evőkanál rum
10 dkg cukor

Előkészítés: A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, és hozzáadjuk a porcukrot. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a pépet kikaparjuk, és a tésztához keverjük, az egészet jól összegyúrjuk. A ringlót megmossuk, kimagozzuk, ráöntjük a rumot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A tésztát 1 cm vékony lappá kinyújtjuk, és kerek formába terítjük, a sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. (Vékony tortalapot kapunk.) Amíg a tészta sül, a cukrot nagyobb lábosba tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál vizet. Belekeverjük a ringlót, felforraljuk, majd félretesszük, hagyjuk kihűlni. (Nem szabad, hogy sok levet eresszen.) A tortalapot szeletekre vágjuk, mellétesszük a ringlót. Tejszínhabbal vagy fagylattal tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 636 kcal

Mandulás szőlőtorta

Hozzávalók 16 szelethez:
30 dkg mélyhűtött vajastészta
25 dkg piros szőlő
4 dkg vaj + a sütőformához
1 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál cukor
2 tojás
2 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál liszt a tészta nyújtásához
10 dkg tisztított, darált mandula

Előkészítés: A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A szőlőt leszemezzük, a szemeket 2 percre forró vízbe dobjuk. Lecsepegtetjük, a héjakból kinyomjuk a gyümölcshúst. A vajat felolvasztjuk. egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kevés olvasztott vajjal kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A szőlőhúst 3 evőkanál cukorral és a tojásokkal jól elkeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a vajat és a keményítőt. A vajastésztát lisztezett felületen szétterítjük, kicsit kinyújtjuk, majd kétharmad részével kibéleljük a sütőformát, úgy hogy az oldalára is jusson. Meghintjük a mandulával, és beterítjük a tojásos szőlőszemekkel. A maradék tészta egyharmadát félretesszük, a többivel beborítjuk a tortát. A félretett darabokból csíkokat vágunk, egymástól egyenlő távolságra lerakva becsíkozzuk a tészta tetejét. A maradék cukorral beszórjuk, és az előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. A formában 10 percig pihenni hagyjuk, majd szeleteljük, s langyosan tálaljuk, mert úgy a legfinomabb.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 szelet: 480 kcal

Ezek is érdekelhetnek