A cékla előkészítése ugyan némileg macerásabb az átlag zöldségpucolásnál, de ha van egy pár gumikesztyűnk és egy kötényünk, amit nem sajnálunk, akkor már semmi sem állít meg, hogy végigpróbálgassuk a céklás ételeket.
Előételként
A savanyúságok mellett a cékla salátának is kitűnő. A lengyeleknél reszelt céklát kínálnak szinte mindenhez, de nekünk bőven elég, ha a vegyes, sokféle zöldből és zöldségből álló salátánkba teszünk egy-két maroknyi reszelt céklát. Ezt a gumót carpacciónak is elkészíthetjük. A marinírozott (savanyított) céklát vékonyra szelve előételként kínáljuk. A levesek kapcsán megint a lengyel és az orosz konyhához érdemes fordulni egy jó borscs receptért. A húsleves alapon születő, gazdag, aromás céklaleves ideális téli fogás: náthaűző, testet-lelket átmelengető leves, amelyet sokszor nem is tányérból fogyasztanak, hanem pohárból kortyolnak el.
Főételként
A cékla a főételek mellett is megtalálja a helyét. Egyfelől a salátákban van jelen, másrészt a különféle mártásokhoz, kencékhez is adhatjuk. Ilyen a céklával gazdagított torma vagy épp a fűszeres céklakrém, amely a tányérhúsokhoz, natúr sült húsok mellé is nyugodtan kínálható. A céklát tepsiben is lesüthetjük, ideális köret, hiszen nem csak finom, rendkívül egészséges is. Céklával készíthetünk rizottót, adhatjuk különféle rakott fogásokhoz, zöldségköretekhez is.
Desszertként
Meglepő mód, a céklának a desszertek, sütemények alapanyagai között is megvan a maga elismert helye és szerepe. A cékla tökéletes unterman minden csokoládés süteményhez. Édességének, beltartalmának és a benne lévő folyadéknak köszönhetően egészségtudatos és rendkívül finom sütemények készíthetők vele. A céklával készített süteményekbe kevesebb zsiradék és cukor kell, s a céklás sütemények íze meglepően mély és telt lesz.