hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Narancsos kalácskoszorú

90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 35 dkg cukor
  • 45 dkg rétesliszt
  • 2 narancs
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • cukrozott vagy aszalt gyümölcsök /narancs, citrom, mazsola, aszalt meggy stb./
  • dió
  • étcsokoládé
  • A sütőforma kikenéséhez:
  • vaj
  • darált dió vagy zsemlemorzsa
  • A mázhoz:
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 egész narancs leve és héja

Elkészítés

Elkészítés: A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd a tejfölt és a sütőport hozzáadva összedolgozzuk. A 2 narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, és ízesítjük vele az előbbi keveréket. A lisztet összekeverjük a cukrozott gyümölcsökkel, dióval, csokidarabokkal, majd összedolgozzuk a nedves és száraz hozzávalókat.

Alaposan kikenjük a gyűrűformát, a tésztát beleöntjük, forró sütőbe tesszük /200-220°C/. Kb. 10 percig erős, majd gyengébb, illetve takaréklángon sütjük. A sütési idő kb. 60 perc. Amennyiben a teteje erősen pirulna, takarjuk le papírral vagy alufóliával. Végül a megsült tésztát az elzárt sütőben és nyított ajtó mellett 5-10 percig állni hagyjuk.

A sütőből kivesszük, a formában meglazítjuk, óvatosan rácsra
borítjuk, kihűtjük.

A narancsmázhoz az 5 dkg cukrot a narancs lereszelt héjával és kevés vízzel felfőzzük. A porcukrot a narancs levével fakanállal fényesre, kevésbé folyósra kikeverjük. Amennyiben túl sűrű, a narancs főzőlével hígítjuk.

A kalácskoszorút megöntözzük a narancsmázzal. majd a narancsos-porcukros sziruppal is úgy, hogy az oldalára is lecsorogjon. Megszórjuk a tetejét csokival, cukrozott gyümölccsel, stb.

Megjegyzés

Kissé igényes, de legalább karácsonykor süssük meg, nagyon finom. - buksz39

Ezek is érdekelhetnek