Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Miért van becsomagolva a kígyóuborka?

default user icon
MME
Az uborka azon kevés zöldségek közé tartozik, amelyet egész évben viszonylag olcsón beszerezhetünk. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen igazi szuperzöldség, számos jótékony hatással. A legtöbb áruházban – nem éppen környezetbarát módon – műanyag fóliába csomagolva árulják, amitől környezetvédő szívünk vérzik. Hogy miért? Ennek jártunk utána.

Míg rengeteg zöldség csomagolás nélkül kapható, addig a kígyóuborkát a legtöbbször műanyagba csomagolva szerezhetjük be. Ennek több oka is van.

1. Segít megtartani a nedvességet

Az uborka sima, vékony héjú, ezért könnyebben elveszti nedvességtartalmát. A friss, ropogós példányokból így néhány nap alatt szivacsos, összeaszott zöldségek lesznek. A műanyag borítás mintegy második héjként segíti, hogy a nedvesség az uborka belsejében maradjon. (A visszazárható zacskóban tárolt uborkák élettartamát nem sikerül meghosszabbítani – abban ugyanis van hely a nedvesség kibocsátásához, ezzel ideális környezetet teremtve a rothadást okozó mikroorganizmusok elszaporodásához.)

2. Megakadályozza a sérüléseket

A vékony héj miatt a kígyóuborka könnyen sérül, zúzódik. Egyrészt a vásárlók hibátlan termékeket szeretnének vásárolni – mi is –, másrészt ezeken a sérüléseken keresztül bejuthatnak a gombák és egyéb mikroorganizmusok, a zöldség idő előtti rothadását okozva.

3. Távol tartja a bomlást okozó oxigént

Az élelmiszerekben megtelepedő kórokozók növekedéséhez és szaporodásához oxigénre van szükség. Ahogy a szoros műanyag fólia bent tartja a nedvességet, az oxigént is távol tartja, így lassítva a bomlás folyamatát. 

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek