Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezeken a helyeken lesz kötelező a maszk holnaptól - íme a konkrétumok!

default user icon
MME
A csütörtöki Kormányifón Gulyás Gergely bejelentette: szombattól újra kötelezővé teszik a maszkviselést zárt terekben. Ma reggel, a Magyar Közlönyben kijött a pontosítás is - íme a konkrétumok!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely, a tegnapi Kormányinfón bejelentette: dönttek az újabb járványügyi intézkedésekről, többi között a maszkhasználatról is. A A részletszabályokat a mai Magyar Közlönyben tették közzé.

A maszkviselésről

  • Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett szombattól maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken is.
  • A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.
  • A bölcsődékben, az óvodákban, az iskolákban az igazgatók és a felsőoktatási intézményekben a rektorok, az egyéb munkahelyeken a munkáltatók határozhatják meg a maszkviselés szabályait.
  • Nem kötelező maszkot viselniük a hatodik életévét be nem töltött kiskorúaknak, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyeknek.

A kötelező oltásról

A rendelet azt is kimondja, hogy az egészségügyi dolgozók és a betegek védelme, valamint a betegellátás zavartalansága érdekében az egészségügyi dolgozók számára kötelező a megerősítő harmadik oltás felvétele december 10-ig, ha előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.
Továbbá egészségügyi dolgozó nem szüntetheti meg jogviszonyát a veszélyhelyzet ideje alatt.

A kormány október végén döntött arról, hogy az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele. Most azt is előírta, hogy a Miniszterelnöki Kormányirodán, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnökségen foglalkoztatottak számára a megerősítő harmadik oltás felvétele is elvárt. A többi minisztériumban a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét.

Ezek is érdekelhetnek