Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Iható vagy kukába való a megfagyott bor?

A borok íze akkor érvényesül igazán, ha megfelelő hőmérsékleten fogyasztjuk. Egyes fajtákat behűtve, másokat szobahőmérsékleten kell kínálni, ám ha gyorsan szeretnénk lehűteni a borokat, jó ötletnek tűnhet betenni a palackot a fagyasztóba. Egészen addig, amíg bent nem felejtjük az üveget.

A könnyű, közepesen testes fehérborokat, az édes borokat és a pezsgőket, habzó borokat érdemes lehűteni fogyasztás előtt. Ha elfelejtettük betenni a palackot a hűtőbe, gyors megoldásnak tűnhet betenni a fagyasztóba, még mielőtt megérkeznek a vendégek. Ha viszont elfeledkezünk róla és a kelleténél hosszabb ideig tároljuk a fagyóban, akkor könnyen megfagyhat a bor. De vajon a fagyás hogyan befolyásolja a bor ízét, állagát? Egyáltalán iható még a megfagyott, majd felolvadt bor?

Mennyi idő alatt fagy meg a bor?

Egy otthoni fagyasztóban körülbelül öt óra kell ahhoz, hogy a bor megfagyjon, de ez nagyban függ attól is, hogy az adott bornak mekkora az alkoholtartalma, ugyanis minél magasabb, annál lassabban fagy meg.

Felengedés után iható a megfagyott bor?

Ha szobahőmérsékleten hagyjuk felengedi a megfagyott bort, akkor az továbbra is iható lesz, csak számolni kell azzal, hogy az állaga és az íze is megváltozik. A fagyásnak köszönhetően, még a felolvadás után is jelen lehetnek a borban apró kristályok, melyek a borkősav lehűtésekor keletkeznek, és teljesen ártalmatlanok. A megfagyott bor íze azonban jelentősen megváltozhat, az oxidációnak köszönhetően el is veszítheti az ízét, vagy ecetessé változhat – írja a Surely.

Mire használható a megfagyott és felolvadt bor?

Az egyszer megfagyott, majd felolvasztott bort már nem érdemes meginni, viszont kidobni sem kell! A megfagyott bort használhatod főzés során (kerülhet például pörköltekbe, bolognai raguba), készíthetsz belőle koktélt, házi zselét vagy gumicukrot, sőt akár saját ecetet is.

Hogyan hűtsem le gyorsan a bort?

A legjobb megoldás, ha a hűtőbe teszed és hagyod lassan lehűlni, de ha pár perces megoldást keresel, akkor íme néhány remek praktika!

  1. Egy nagy tálba tegyél jeget, önts bele vizet és sót, majd ebbe helyezd a palackot. Nagyjából 10 perc alatt kellemesen hűvős lesz a bor.
  2. A borba nem szoktak jégkockát tenni, de feldobhatod az italt pár szem fagyasztott gyümölccsel. A szőlő, az eper, az áfonya, a málna, sőt még a citrusfélék is jók erre a célra, egyszerre hűtik és ízesítik a bort. Tegyél belőlük ízlés szerint pár szemet a pohárba.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss