Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cockta, Kofola és Almdudler: ezek szomszédjaink nemzeti italai

default user icon
MME
A boltok polcain hosszan sorakoznak egymás mellett a különféle üdítőitalok. A legnépszerűbb márkákat ma már szinte minden országban megtaláljuk, de nem csak kólából áll a világ, és jól tudják ezt szomszédjaink, és persze még sok más helyen a világon!

A távol-keleti országokban, különösen Japánban és Dél-Koreában olyan üdítőitalokat is kóstolhatunk, melyekhez még csak hasonlót sem ízleltünk korábban. Szintén igaz ez az Egyesült Államokra, hiszen a tengerentúlon sem csak a két legismertebb kólamárka létezik, sőt olyan széles a választék, hogy elképzelni is nehéz, mindezek az italok hogyan férnek el a boltok polcain.

Nem kell azonban nagyon messzire kalandozni, hiszen a Magyarországgal szomszédos országokban is találhatunk olyan üdítőitalokat, melyek népszerűsége a házájában vetekszik a kóláéval!

Cockta

Aki nyaralt már Horvátországban vagy Szlovéniában, biztosan találkozott a kólaszerű és sötét színű üdítővel, aminek még a neve is olyan „kólás". A Cockta természetesen szénsavas ásványvízből készülő üdítőital, amely idén ünnepli létrejöttének hetvenedik évfordulóját. A receptet a „vasfüggöny mögött", az akkor még létező Jugoszláviában alkotta meg Emerik Zelinka vegyészmérnök.

A Cockta ötlete egy szlovén borászat igazgatójától, Ivan Deutól származott, aki amerikai útjáról egy üveg kólával tért haza, és eltökélte, hogy ehhez hasonló italt dob piacra hazájában is. A Cockta hatalmas sikerrel indult, Jugoszlávia szétesése, azaz az 1990-es évek után azonban jelentősen lecsökkent iránta a kereslet. Az ezredforduló tájékán azonban sikeresen feltámasztották a már temetett márkát, és ma a jugoszláv utódállamok egyik kedvelt itala.

A Cockta legfőbb összetevője és ízesítője a csipkebogyó, de emellett tizenegyféle egyéb növény kivonata is megtalálható benne. Nem tartalmaz koffeint, sem adalékanyagokat, és ma már létezik cukormentes, valamint Blondie néven narancsos változata is.

Almdudler

Nemcsak a boltokban találhatjuk meg az Almdudlert, hanem az éttermek itallapján is ott szerepel ez az ital Ausztriában. A színe alapján leginkább a gyömbéres üdítőkre hasonlító, ízében azonban teljesen más Almdudler Ausztria nemzeti itala.

Ezt a gyógynövénytartalmú, szénsavas üdítőt egy bécsi szódavíz- és limonádékészítő mester palackozta először 1957-ben, melyet esküvői ajándéknak szánt feleségének, Ingridnek. Az Almdudler harminckétféle gyógynövénykivonatot tartalmaz, nincs benne mesterséges aroma, sem tartósítószer. A felhasznált alpesi gyógynövények között találjuk többek között a citromfüvet, a zsályát, a tárnicsot, a bodzavirágot és a csutkakúpot is.

Az Almdudlernek nemcsak a receptúrája változatlan, hanem a csomagolása is, mely már messziről megismerhető. A címkén, a jól ismert logó alatt, egy hagyományos osztrák népviseletbe öltözött pár, Mariann és Jacob látható.

Kofola

Akárcsak a Cockta vagy az Almdudler, a Kofola is gyógynövényekből készül és csak színét és jellegét tekintve hasonlít a kólához. Az alapját a tizennégyféle természetes alapanyag, többek között az alma, a meggy és a ribizli adja.

Az 1950-es években az akkor még létező Csehszlovák Gyógynövénykutató Intézetben kikísérletezték, hogyan lehetne felhasználni a kávé pörkölésekor keletkező, feleslegesnek tartott koffeint. Így állították elő azt az édes-savanyú szirupot, melyet Kofo névre kereszteltek, és amiből végül megalkották azt az italt, mely Szlovákiában és Csehországban még ma is komoly konkurenciája a világszerte ismert népszerű márkáknak.

A Kofola a Pepsi és a Coca-Cola alapváltozatához képest kevesebb cukrot, de több koffeint tartalmaz.

A magyar üdítők

A hatvanas és hetvenes években hazánkban is egyre több üdítőital jelent meg a boltokban, és számos olyan márka lépett ebben az időben a piacra, melyek még ma is léteznek és kitörölhetetlenül beleégtek generációk emlékezetébe. Ilyen többek között a Traubisoda, a Márka, a Sztár vagy éppenséggel a Bambi, melyről sokaknak nem a rajzfilmfigura, hanem a narancsos ital jut először eszébe.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek