A burgonyát és a zellert megmossuk és meghámozzuk, kockákra vágjuk. A zöldségeket lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, hozzáadjuk a hámozatlan fokhagymákat és a babérlevelet. Sózzuk, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Leszűrjük, eltávolítjuk a fokhagymákat és a babérlevelet, majd burgonyanyomóval krémesre törjük a zöldségeket. Hozzáadjuk a vajat és a felmelegített tejszínt, majd alaposan elkeverjük. Sóval és némi szerecsendióval ízesítjük, tálalásig félretesszük.
A pisztrángot megmossuk, szárazra töröljük, minden oldalát megsózzuk, meglocsoljuk a citromlével, majd hűtőbe tesszük 30 percre.
A lisztet egy tányérba szórjuk, egy másik tálban elhabarjuk a tojásokat. Egy harmadik tálban elvegyítjük a zsemlemorzsát és a mandulát. A halszeleteket először a lisztbe, majd a tojásba, végül a mandulás morzsába forgatjuk, és aranybarnára sütjük a felhevített olajon oldalanként kb. 2 perc alatt. Konyhai papírtörlőn hagyjuk lecsepegni. A halat a zelleres pürével tálaljuk. Sült paradicsom illik hozzá.