Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Jó hír a sajtimádóknak: a diéta alatt is belefér

default user icon
MME
A sajtfogyasztással kapcsolatban nemcsak hogy megoszlanak a vélemények, de gyakran teljesen ellentétes álláspontok kerülnek szembe egymással: egyes étrendekben megengedett, míg másokban tilos. Akkor hogy is van ez?

Szerencsére nem kell utóbbi szélsőséges nézet mellett letennünk a voksunkat, mert mértékkel és a megfelelő formában mindent lehet. Igen, sajtot is! A dietaesfitnesz.hu körbejárta a témát, és pár sajtos trükkel is ellát bennünket. 

Szénhidrát vs. zsír

Egy felnőtt napi kalóriabevitelét három elem alkotja: szénhidrát, fehérje és zsír. Ezek megfelelő arányáról számos tudományos állítás áll rendelkezésünkre, a baj csak annyi, hogy az egyik az egyiket, a másik a másikat teszi felelőssé az elhízásért. Amikor a szénhidrát volt a mumus, és az emberek száműzték a kenyérféléket, a tésztát és a krumplit az étrendjükből, kiderült, hogy valójában ezek mindegyikét fogyaszthatjuk. Épp csak érdemes például a teljes kiőrlésű változatot előnyben részesíteni, valamint az sem mindegy, hogy milyen formában készítjük el azt a tésztafélét. Ezután a zsíros ételeket kiáltották ki az egészséges életmód ellenségeivé, így elkezdtünk lemondani olyan finomságokról, mint a vaj, a tojás vagy épp a sajtfélék. Utóbb persze kiderült, hogy önmagában a zsírfogyasztás sem tehető felelőssé a túlsúlyért, ám esetében is a mértéktartás a kulcsszó. Tehát ehetünk sajtot, csak épp nem korlátlan mennyiségben.

Akkor mennyit és Melyik fajtából?  

A napi tápanyagigényünk nagyban függ attól, hogy milyen életmódot élünk. Hogy miből álljon az étrendünk, azt százalékos arányban szokták meghatározni a szakértők, akik így 40-50% szénhidrát, 20-30% zsír és kb. 30% fehérje elfogyasztását javasolják, a mérsékelt–aktív életvitelünk függvényében. A zsírok tehát kitehetik az összes kalória kb. egyharmadát, amibe beleszámít a pirítósra kent vaj és a sütéshez használt olaj egyaránt. Ennek megfelelően kell a sajtfogyasztást beiktatnunk az étkezésekbe.
A legjobb, ha azokat a fajtákat részesítjük előnyben, melyek kevesebb zsírt (és így kalóriát) tartalmaznak. Ilyenek például a ricotta (ami a mascarpone helyett kiválóan működik a süteményekben), a feta sajt (ami a kedvenc tésztánk mellől nem hiányozhat) vagy a light mozzarella (amiből a pizzára is tehetünk). Míg a mascarpone vagy a rántott trappista sajt lehetőleg csak ritkán szerepeljen a menüben. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss