Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

8 titkos összetevő, amitől még lágyabb és finomabb lesz az őszi-téli időszak egyik kedvenc étele, a krémleves

default user icon
MME
A krémlevesek nagyon népszerűek a hűvös hónapokban, nem véletlenül: a vitamindús zöldségekből és illatos fűszerekből nemcsak laktató, hanem nagyon finom, ízletes levesek készíthetők. Ha odafigyelünk néhány dologra, még jobb lehet a végeredmény.

Ahogy egyre hűvösebb lesz, úgy vágyunk tartalmasabb, krémesebb levesekre. A krémlevesekben az a jó, hogy akár önmagukban, vagy pirítóssal fogyasztva önálló fogásként is megállják a helyüket – no és persze az is előny, hogy a főzés után mindössze egy edényt és a botmixert kell elmosogatni…

Hogy mitől lesz krémes a krémleves? Természetesen a tejszíntől – vágják rá a legtöbben. De a tej nem mindenkinek engedélyezett, így valami mással kell próbálkozni. Szerencsére több olyan alapanyag van, amelyek testesebbé, gazdagabbá teszik a krémleveseket. Íme a lista!

1. Rántás

A leves sűrítésének egyik legrégebbi módja a rántás. A zsiradék és a liszt egyenlő arányú összefőzésével készül és folyékony alapú ételek sűrítésére használható. Ha krémlevest sűrítünk rántással, a zsiradék inkább legyen vaj és kerülhet bele csipetnyi cukor a karamellizáláshoz. A vajtól selymesebb, lágyabb lesz a leves.

2) Burgonya

Bár több oka van, hogy imádjuk a krumplit, az egyik biztosan az, hogy testessé teszi a leveseket. Valójában csak pürésített zöldségekre, elsősorban burgonyára van szükségünk a tejtermék nélküli krémleveshez: természetes keményítőtartalma és semleges íze miatt tökéletes választás. Csak annyit kell tennünk, hogy a burgonyát puhára főzzük, majd pürésítjük. Ezt külön is megtehetjük, vagy egyszerűen a levessel együtt turmixoljuk össze.

3) Kesudió

Egyre többen választják a növényi alapú étrendet, így természetesen megnőtt az igény alternatív tej-helyettesítőkre a krémlevesek készítésekor is. Az egyik zseniális technika a kesudió használata, amely évszázadok óta része a különféle afrikai és ázsiai konyháknak. A kesudiót áztassuk forró vízbe, majd vízzel vagy alaplével keverjük össze a megpuhult magokat. A bársonyos főzet selymességet kölcsönöz a levesnek anélkül, hogy bármilyen más sűrítőanyagra szükség lenne. Hogy miért ilyen jó sűrítőanyag? Elsősorban magas zsírtartalmának köszönhetően, de semleges íze is előny ilyenkor.

4) Karfiol

A karfiolt sokoldalúan használhatjuk a konyhában: készülhet belőle rizs vagy akár pizzaalap is. A pürésített karfiolt adhatjuk krémlevesekhez is: az íze nem lesz hivalkodó, de a leves textúrája mesésen selymessé válik! Felhasználása egyszerű: a puha, megfőtt karfiolt a burgonyához hasonlóan a leveshez turmixolhatjuk. A még mélyebb, karamellizáltabb íz érdekében meg is piríthatjuk a karfiolt – ez leginkább karfiolkrémleves  készítésénél jó ötlet.

5) Kókusztej

Remek alternatíva a növényi étrend követőinek a kókusztej is, amely központi szerepet tölt be az ázsiai konyhában: finom édességet ad az ételeknek, miközben kiegyensúlyozza az erősebb ízprofilokat. A kókusztej növényi összetevő, azt jelenti, hogy alkalmas vegán receptekhez és laktózérzékenyek számára is, miközben pont olyan krémességet ad, mint például a tejszín.

6) Tojás


A tojás egyesek számára furcsa leves-összetevőnek tűnhet, de gondoljunk csak bele: mi is az az étel, amely gazdagítja a pudingot, a carbonara szószt, a hollandi mártást sőt még a majonézt is? A titok nem a vaj vagy a tejszín, hanem a tojás. A tojást magas zsírtartalma sokoldalú összetevővé teszi az élelmiszerek emulgeálásához. A tojást először citromlével keverjük habosra, majd a keveréket meleg leves hozzáadásával temperáljuk – különben buggyantott tojás lesz a végeredmény.

7) Sajt

A sajt azon élelmiszerek közé tartozik, amelyektől szinte bármi finomabb lesz – legalábbis a sajtimádók szerint. Rengeteg sajtból választhatunk, sőt már növényi alapú sajt is kapható. A lényeg: mindegyik bársonyossá teszi a levest, kivétel nélkül! A leves fő hozzátevőjéhez válasszunk sajtot: feta a paradicsomlevesbe, cheddar a brokkolihoz, a francia hagymaleveshez pedig joghurtsajtot (labneh).

8) Sült fokhagyma

A fokhagyma szerelmesei tudják, milyen erős, karakteres összetevő, és szívesen tesznek fokhagymát bármire. Azok számára, akik nem szeretik, a fokhagyma íze erős lehet. Talán még ők is kedvelni fogják az egészben sült fokhagymát, amely finom textúrát eredményez, lágyabb és édesebb ízzel. A legjobb, ha egészben megsütjük és a végén kinyomjuk a héjából a vajas, krémes pépet, majd a leveshez adjuk. Krémesebb, zamatosabb lesz a leves, ínycsiklandó illattal.

(Borítókép: Mindmegette)

Ajánljuk még:

7 ÍZLETES ÉS MELENGETŐ KRÉMLEVES, HA NAGYON ÁTFAGYNÁL A HŰVÖS ŐSZI ESTÉKEN>>> 

 

 



Ezek is érdekelhetnek